شرکت غیر تجاری
شرکت غیر تجاری واحد اقتصادی است که به کارهای غیر تجاری و غیر بازرگانی می پردازد. هدف اعضای شرکت غیر تجاری ممکن است جلب سود و منفعت باشد یا با اهداف خیرخواهانه و عام المنفعه تشکیل شده باشد. هدف از تشکیل شرکت هر چه باشد، صاحبان آن باید قبل از هر کار برای ثبت شرکت تجاری اقدام نمایند. آنچه در این مقاله به آن پرداخته می شود چگونگی ثبت شرکت تجاری، ویژگی، مدارک و اسناد و لازم و غیره برای ثبت شرکت تجاری است.
شرکت ها به دو دسته تجاری و غیر تجاری تقسیم می شوند. شرکت های تجاری آن دسته از شرکت هایی هستند که با هدف جلب منافع اقتصادی و کسب سود و منفعت تشکیل می شوند . فعالیت های اعضای شرکت تجاری بر خلاف شرکت غیر تجاری، منحصراً مربوط به امور تجاری و بازرگانی است.
همان طور که از نام شرکت غیر تجاری پیدا است شرکت غیر تجاری عملکرد خارج از حوزه تجاری دارند. مانند فعالیت های علمی، ادبی، خیریه و غیره و باید پس از ثبت شرکت غیر تجاری به عنوان یک شخصیت حقوقی شناخته شوند. مدیر شرکت غیر تجاری با رأی مجمع عمومی مشخص شده و مسئولیت کیفری هر کدام از مدیران به اندازه آورده و سرمایه ای است که به شرکت تزریق کرده اند.
در شرکت غیر تجاری نمی توان فعالیت هایی نظیر خرید و فروش، صادرات و واردات، بازاریابی و به طور کلی فعالیت های تجاری را انجام داد. فعالیت هایی نظیر مشاوره امور حقوقی، آموزشی، فرهنگی و غیره عموماً در قالب مؤسسه غیر تجاری ثبت می شوند.
شرکت های غیر تجاری به دو دسته تقسیم می شوند.
1- مؤسسات انتفاعی
2- مؤسسات غیر انتفاعی
شرکت انتفاعی و غیر انتفاعی دو دسته اصلی شرکت های غیر تجاری هستند که هر کدام ویژگی ها و مشخصات مربوط به خود را دارند.
شرکت های غیر تجاری که به عنوان مؤسسه غیر انتفاعی ثبت می شوند، ماهیتی متفاوت از مؤسسات انتفاعی دارند. هدف از تاسیس مؤسسات غیر انتفاعی، جلب منافع شخصی و تقسیم سود میان اعضا نیست. مؤسسات خیریه، انجمن اسلامی، احزاب، صندوق های قرض الحسنه و غیره از جمله مؤسسات غیر انتفاعی هستند که برای ثبت باید به اداره ثبت شرکت ها مراجعه نمایند.
پس از آن اداره ثبت با استعلام از نیروی انتظامی و دریافت تاییدیه مهر شده نیروی انتظامی و مجوز اخذ شده از سوی سازمان مرتبط به فعالیت مؤسسه نسبت به ثبت شرکت غیر تجاری، موافقت خواهد شد.
مطابق قانون برای ثبت شرکت غیر تجاری غیر انتفاعی باید اعضای شرکت بیشتر از 2 نفر باشند. به علاوه این که هر کدام از اعضای شرکت باید برای تأسیس شرکت غیر انتفاعی، سرمایه ای به میزان حداقل یک میلیون تومان وارد شرکت کنند. این مقدار در صورت افزایش فعالیت های شرکت قابل افزایش است.
شرکت های غیر تجاری که هدف شان جلب منافع مادی و تقسیم منافع میان اعضا است، مؤسسه انتفاعی نامیده می شود. هر چند این شرکت ها با اهداف غیر تجاری به وجود می آیند، ولی درآمد حاصل از فعالیت خود را میان اعضا تقسیم می کنند.
کانون های فنی و حقوقی، مؤسسات خدماتی نظافتی، فضای سبز، مدارس آموزشی غیر انتفاعی، آموزشگاه زبان و غیره جزو مؤسسات انتفاعی هستند.
برای ثبت شرکت غیر تجاری انتفاعی، باید قبل از هر کار برای دریافت مجوز رسمی از سازمان های مربوطه با حوزه فعالیت اقدام نمایند. پس از دریافت مجوز با مراجعه به اداره ثبت شرکت ها پس از استعلام از نیروی انتظامی می توان اقدام به ثبت شرکت غیر تجاری انتفاعی نمود.
برای ثبت شرکت، فرقی میان شرکت غیر تجاری و شرکت تجاری نیست و هر شرکت و مؤسسه ای باید قبل از انجام فعالیت نسبت به ثبت شرکت اقدام نمایند. با ثبت شرکت و تنظیم قوانین و اساسنامه، اعضا می توانند نسبت به تقسیم سود، منافع یا هر ویژگی دیگر شرکت میان اعضای خود اقدام کنند. ضمن آن که با ثبت شرکت نیز به فعالیت تان جنبه قانونی و رسمی می دهید و می توانید تحت عنوان شخصیت حقوقی بدون مشکل به فعالیت هایتان ادامه دهید.
هزینه ثبت شرکت غیر تجاری، بستگی به نوع شرکتی دارد که قصد دارید آن را ثبت کنید. هزینه تمبر، ثبت مالیات، روزنامه رسمی، آگهی ثبت، واریز های قانونی و غیره برای انواع شرکت ها متفاوت است و مراحل کاری آنها نیز تفاوت های زیادی با هم دارد. بنابراین برای آگاهی از هزینه ثبت شرکت باید قبل از هر چیز حوزه کاری و نوع فعالیت تان را مشخص نمایید.
برای ثبت شرکت غیر تجاری باید به سامانه اینترنتی (sherkat.ssa.ir) مراجعه کنید.
پس از ورود به سامانه، باید فرم تقاضانامه توسط هر یک از شرکا همراه با امضایشان پر شود. برای تکمیل اطلاعات خواسته شده در سامانه اینترنتی، باید فرم ثبت مؤسسه که شامل تعیین موضوع، مشخص کردن تعداد و وظایف اعضا، مشخص کردن صاحبان حق امضا، مشخص کردن نام مؤسسه و تعیین محل اصلی و آدرس شرکت است را کامل کنید.
ارائه و تنظیم صورت جلسه مؤسسین همراه با امضای آنها نیز برای ثبت شرکت غیر تجاری ضروری است.
اساسنامه شرکت باید همراه با امضای هر یک شرکا همراه باشد. در اساسنامه باید مواردی مانند تعداد هیات مدیره و مجمع عمومی و اختیاراتشان ذکر شود. انتخاب نام شرکت تجاری نیز باید به ترتیب اولویت باشد.
پس از انجام این کارها توسط مؤسسن شرکت، بررسی اطلاعات به وسیله کارشناسان حقوقی آغاز شده و در صورت ناقص بودن مدارک به آنها برگشت داده شده و در صورت تایید پذیرش می شود.
پس از ثبت صورت جلسه، مسئول شرکت دستور ثبت شرکت را صادر کرده و مشخصات شرکت غیر تجاری باید در دفاتر اداره ثبت شود.
و در نهایت درج اگهی ثبت شرکت غیر تجاری در روزنامه رسمی و کثیر الانتشار کشور است که باید حتماً انجام شد.
ثبت شرکت غیر تجاری اجرای مراحلی مستلزم اجرای مراحلی به ترتیب می باشد که در ذیل به آنها می پردازیم.
ثبت شرکت های غیر تجاری قوانین مهمی دارد که در آخرین بخش این مقاله به آنها می پردازیم.
موسسه مالیات ها شما را به خواندن مقاله قانون اجرای قرار مالیاتی چیست دعوت می نماید.