عدم فعالیت شرکت
اگر کارآفرین هستید یا شرکت و واحد اقتصادی تان را به منظور انجام فعالیت اقتصادی به ثبت رسانده اید، اما نوسانات بازار و مشکلات پیش رو، مانع از انجام فعالیت تان شده و عملاً فعالیت مفیدی ندارید، باید عدم فعالیت شرکت را به اطلاع سازمان امور مالیاتی برسانید، چون در صورت عدم اعلام فعالیت، شرکت مشمول جرایم سنگین مالیاتی خواهد بود. برای آگاه شدن از مراحل ثبت عدم فعالیت شرکت، چگونگی انحلال، مالیات های تعلق گرفته به شرکت غیر فعال و پاسخ به تمام سوالات تان در این زمینه با ما همراه باشید و این مقاله را تا انتها بخوانید.
عدم فعالیت شرکت به معنای این است که شرکتی که در اداره شرکت ها، کلیه مراحل ثبت را انجام داده، ولی حساب بانکی شرکت حتی برای مصارف شخصی، هیچ گردش و تراکنشی ندارد، این شرکت به شرکتی که عدم فعالیت دارد شناخته می شود. به عبارت دیگر عدم فعالیت شرکت به این معنی است که واحد اقتصادی هیچ معامله و خرید و فروشی ندارد، ولی باز هم ملزم به ارائه اظهارنامه مالیاتی است.
صاحبان شرکت موظف هستند در مراحل اولیه آغاز به فعالیت، شرکت را ثبت کنند و به وسیله اداره ثبت شرکت ها به دارایی گزارش دهند. معیارهایی که برای تشخیص شرکت بدون فعالیت به شمار می رود، شامل موارد زیر است:
اگر شرکتی که ثبت کرده اید، هیچ فعالیت اقتصادی ندارد باید عدم فعالیت شرکت خود را اعلام نمایید تا مشمول جریمه مالیاتی نشوید. در ادامه به 11 موردی که شرکت هایی غیر فعال باید به آن توجه داشته باشند اشاره میکنیم .
1- شرکتی که هیچ فعالیتی ندارد باید دفاتر قانونی و اظهارنامه مالیاتی خود را ارائه دهد.
2- نامه ای مبنی بر عدم فعالیت شرکت باید در ابتدای چهارماه سال مالی اعطا شود. اعلام عدم فعالیت شرکت باید در سربرگ رسمی شرکت مهر و امضا شود. در صورت سرباز زدن از این کار شرکت مشمول جریمه خواهد شد.
3- اظهارنامه ارزش افزوده حتی به صورت صفر هم باید در زمان مقرر به سازمان امور مالیاتی تحویل داده شود.
4- عدم فعالیت شرکت شرکت برای سال مالی قبل است. عدم فعالیت شرکت را نمی توان برای سال بعد هم اعلام کرد.
5- در صورتی که شرکت اعلام به عدم فعالیت کرده است هیچ گونه خرید و فروشی نباید انجام شود حتی خریدهای شخصی هم نباید انجام شود چون به عنوان فعالیت شرکت محاسبه می شود.
6- برای اعلام عدم فعالیت شرکت باید در هر سال مالی اعلام عدم فعالیت کرد. یک بار اعلام عدم فعالیت برای کل حیات شرکت کفایت نمیکند.
7- اگرزمان طولانی از عدم فعالیت شرکت بگذرد، شرکت منحل می شود.
8- تا زمانی که پرونده مالیاتی یا دارایی نداشته باشید، نمی توانید نامه عدم فعالیت برای واحد اقتصادی خود تنظیم نمایید.
9- اگر صاحبان شرکت آورده نقدی به شرکت داشته باشند که در اساسنامه هم ذکر شده، باید در اظهارنامه عملکرد و در حساب بانکی نیز نشان داده شود.
10- اگر فاکتور خرید و فروشی در تضاد با مدارک ارائه شده از سوی شرکتی که فعالیت ندارد، تحویل داده شود؛ شرکت مشمول جریمه سنگین مالیاتی خواهد شد.
11- پلمپ دفاتر قانونی از دیگروظایف اشخاص حقیقی و حقوقی است که فعالیت اقتصادی ندارند. حتی اگر شرکتی فعالیت اقتصادی هم نداشته باشد باید دفاتر قانونی را پلمپ کند.
از زمانی که شرکت عملیات ثبت را انجام می دهد، مشمول مالیات خواهد بود. اگر شرکت فعالیت اقتصادی نداشته باشد، باید عدم فعالیت خود را به حوزه مالیاتی اطلاع دهد تا مشمول مالیات نشود. ارائه اظهارنامه عدم فعالیت شرکت از الزاماتی است که صاحبان شرکت موظف به انجام آن هستند. برخی به غلط تصور می کنند که تا زمانی که اداره مالیات تشکیل پرونده دارایی نداده باشند مشمول مالیات نیستند و در حالی که اداره ثبت شرکت ها نیز موظف است در پایان هر ماه اطلاعات مربوط به ثبت شرکت ها وموسسات و تغییرات آنها را به اداره مالیات ارائه دهند. اگر شرکت غیر فعال در چهارماهه اول سال وضعیت عدم فعالیت خود را اعلام نکند و یا اگر از این کار امتناع کند یا فراموش کند دفاتر پلمپ شده خود را به همراه اظهارنامه مالیاتی سال قبل را ارسال کنند، مشمول جریمه مالیات علی الراس می شوند.
در صورتی که صاحبان شرکت از اعلام عدم فعالیت شرکت به دارایی خودداری کنند، نه تنها مشمول مالیات خواهند شد بلکه جریمه هم باید پرداخت نماید. طبق قانون کلیه اشخاص حقیقی وحقوقی مشمول مالیات، باید اظهارنامه مالیاتی خود را در موعد مقرر ارسال نمایند. برای این کار نیازی به مراجعه حضوری نیست و با ورود به سامانه tax.gov.ir انجام پذیر است.
اگر اشخاص حقوقی وصاحبان مشاغل به هر دلیل اظهارنامه مالیاتی خود را ارسال نکنند، مشمول جریمه غیر قابل بخشش 30 درصد مالیات متعلقه خواهند شد.
اگراشخاص حقیقی صاحب شرکت غیر فعال اظهارنامه مالیاتی خود را ارسال نکنند، مشمول جریمه غیر قابل بخشش 10 درصد مالیات متعلق خواهند شد.
شرکت هایی که در اداره دارایی ثبت شده اند، ولی فعالیت اقتصادی ندارند، باید عدم فعالیت خود را به ثبت برسانند. برای ثبت عدم فعالیت شرکت باید در چهار ماه اول سال مالی با مراجعه به اداره امور مالیاتی عدم فعالیت شرکت را به طور رسمی اعلام کند. مراحل ثبت عدم فعالیت شرکت اقداماتی شبیه مراحل ثبت اولیه شرکت را دارد مراحل عبارتند از :
انحلال شرکت به معنای پایان حیات و فعالیت های یک واحد اقتصادی است. اگر یک واحد اقتصادی که ثبت شده است به دلایلی نظیر ورشکستگی، عدم فعالیت طولانی، عدم دریافت مجوزهای لازم، راکد بودن بازار و غیره گردش و فعالیت مالی نداشته باشد شرکت غیر فعال محسوب می شود و باید انحلال خود را ثبت کند. شرکتی میتواند اعلام انحلال کند که یکی از موارد زیر را دارا باشد.
پس از تصمیم بر انحلال واحد اقتصادی، مدیران شرکت موظف هستند دیون و بدهی های شرکت را پرداخت کرده و اموال به جا مانده را میان شرکا و سهامداران تقسیم نمایند. قبل از تشکیل مجمع عمومی برای اعلام انحلال شرکت، اعضای هیات مدیره باید لیستی مبنی بر بدهی ها و دارایی های شرکت را در روز مجمع در اختیار اعضای شرکت بگذارند.
نوع دیگری از اظهارنامه ها، اظهارنامه انحلال شرکت ها است. اظهارنامه انحلال شرکت مربوط به آخرین سال فعالیت شرکت است که مدیران تصفیه مسئول تهیه و آماده سازی آن هستند.
برای دریافت فرم اظهارنامه مالیاتی انحلال شرکت، میتوانید به سایت های مربوطه مراجعه کنید. به خاطر داشته باشید که ارائه اظهارنامه عدم فعالیت شرکت در هر مرحله ای ضروری و لازم است. نکته مهمی که صاحبان شرکت نباید از خاطر ببرند اینجا است که عدم تسلیم اظهارنامه انحلال شرکت یا ارائه صورت مالی خلاف واقعیت، شرکا و ضامن های شرکت را محکوم به پرداخت جریمه خواهد کرد. میزان این جریمه یک یا دو درصد از سرمایه پرداخت شده شرکت در تاریخ انحلال است. مهم ترین دلیل اعلام انحلال شرکت برای در امان بودن از عواقب مالیاتی است.
محاسبه مالیات شرکت منحل شده:
مطابق ماده 198 تنها کسی که مسئول پرداخت مالیات شرکت منحل شده است مدیر تصفیه به عنوان مسئول پرداخت است و اعضای هیات مدیره و سایر سهامداران هیچ نقشی در انحلال و پرداخت بدهی ها ندارند.
موسسه مالیات ها شما را به خواندن مقاله تکالیف مالیاتی دعوت می نماید.