ممیز به معمای ارزیاب و تمیز دهنده است. ممیزی کسی است که نظارت بر رعایت قوانین مالیاتی مؤسسات دارد و بر پرداخت میزان مالیات صحیح و قانونی شرکت ها نظارت و بررسی دارد. ممیز مالیاتی کارمند اداره دارایی است و برای سازمان امور مالیاتی کار می کند و ربطی به موسسات و شرکت ها ندارد.
ممیز مالیاتی کسی است در وزارت امور اقتصادی و دارایی مشغول به کار است و وظیفه بررسی دفاتر موسسات و مطابقت با درآمدها و هزینه های آنها را بر عهده دارد تا میزان مالیات شان را مشخص نماید. ممیز مالیاتی پاسخگوی کسانی است که برای انجام امور مالیاتی خود به سازمان امور مالیاتی مراجعه می کنند تا امور مربوط به مالیات های خود را پیگیری نموده و مالیات شان را پرداخت و یا نسبت به آن اعتراض نمایند.
نکات مهم برای ممیز مالیاتی:
ممیز مالیاتی موظف به حضور در موسسه برای وضع مالیات نیست و مودیان باید دفاتر موسسه را تسلیم ممیزان مالیاتی کنند.
ممیز مالیاتی یک شخصیت کاملا مستقل و مجزا از موسسه است و حقوق و مزایا خود را از وزارت امور اقتصاد و دارایی دریافت می کند و ربطی به شرکت و موسسات ندارد.
با رشد و پیشرفت قوانین مالیات و وضع قوانین جدید از سوی دولت برای تغییر درآمدهای نفتی به درآمدهای مالیاتی، نیاز به ممیز مالیاتی بیشتر از قبل احساس می شود. کسانی که در رشته حسابداری مالی و رشته های مرتبط تحصیل نموده اند، برای این رده شغلی صلاحیت لازم را دارند.
ممیزین مالیاتی به چهار گروه شغلی تقسیم می شوند.
کمک ممیز معمولا از میان کارمندان وزارت دارایی انتخاب می شوند. اشخاصی که دارای گواهی پایان تحصیلات از آموزشگاه عالی وزارت دارایی باشند یا کسانی که لیسانس امور مالی اقتصادی یا بازرگانی داشته باشند برای این رده شغلی مناسب هستند. اگر نیاز وزارت امور اقتصاد به افراد ممیزی بیشتر از افراد با رشته مزتبط باشد، می توان از افرادی که لیسانس رشته قضایی هم دارند برای این رده شغلی استفاده کرد. کارهایی که توسط این افراد انجام می شود، شامل نامه هایی که توسط انها تایید یا نوشته می شود و باید توسط ممیز یا کارشناس مالیاتی تایید شود. کمک ممیزین از طریق امتحانات عمومی نیز می توانند در این شغل منصوب شوند.
تحصیلات مورد نیاز برای این شغل لیسانس و فوق لیسانس است. حداقل سه سال سابقه کار در سازمان امور مالیاتی برای احراز این شغل نیاز است. برای احزا رده شغلی ممیز مالیاتی باید شخص به مدت چهار سال به عنوان کمک ممیز خدمت کرده باشد.
وظیفه ممیز مالیاتی پیگیری امورات افرادی است که برای پرداخت مالیات به سازمان امور مالیاتی مراجعه می کنند. ممیزین وظیفه رسیدگی به اظهارنامه های مالیاتی و تخصیص و تعیین میزان مالیات پرداختی از سوی شرکت ها و افراد را بر عهده دارند. مودیان فقط در صورتی می توانند به سر ممیز مراجعه کنند که ممیز آنها را به سر ممیز ارجاع دهد. در غیر این صورت انجام کلیه امورات مربوط به مالیات افراد و شرکت ها با ممیز مالیاتی است.
حداقل تحصیلات برای احراز این رده شغلی، کارشناسی است و 5 سال سابقه خدمت در سازمان امور مالیاتی برای احراز این رده شغلی نیاز است. شخص پس از چهار سال خدمت در رده کمک ممیزی، می تواند به سر ممیزی ارتقا پیدا کند. کسی که به این رده شغلی ارتقا پیدا می کند حداقل باید 10 سال سابقه کار داشته باشد. وظیفه سرممیز مالیاتی سرپرستی واحدهای مالیاتی است. رسیدگی های مالیاتی توسط سر ممیز و ممیز انجام می شود.
از میان کارمندان کسانی که 8 سال سابقه کار دارند و تحصیلات شان کارشناسی ارشد یا بالاتر است برای این رده پستی مناسب هستند. سر ممیزی پس از چهار سال خدمت در گروه شغلی سر ممیزی به ممیز کل ارتقا پیدا کرده و می توانند در این رده شغلی خدمت کنند. 15 سال سابقه کار برای رسیدن به این درجه شغلی نیاز است. به علاوه شرکت در امتحان و کسب نمره 15 برای ممیز کل ضروری است.
وظیفه ممیز کل بررسی و رسیدگی به کارهای واحدهای مالیاتی است. ممیز کل زیر نظر رئیس اداره امور مالیاتی فعالیت میکند. امضای کارشناس ارشد مالیاتی یا ممیز کل برای بخشودگی جریمه های درخواستی یا ورود پرونده به هیات حل اختلاف باید بر روی پرونده باشد.
رئیس اداره امور مالیاتی:
این شخص به دستور مدیر کل استان و با استراتژی های مدیریتی درون سازمانی منصوب می شود. تمام مسئولیت های واحدهای زیربط به عهده رئیس اداره امور مالیاتی است.
تغییر رده های شغلی ممیزان مالیاتی:
تغییر رده های شغلی ممیزیان علاوه بر موارد ذکر شده در بالا و داشتن سوابق کاری لازم، باید بنا به تقاضای شخصی و موافقت خودشان باشد یا طبق اعلام و درخواست و نظر دادستان انتظامی مالیاتی و یا با رای هیات عالی انتظامی، طبق مقررات مربوط به فصل هفتم لایحه قانونی امکان پذیر است.
انجام وظایف موضوع ماده 219 قانون مالیات مستقیم بر عهده ممیزین مالیاتی است. شناسایی مطالبه و وصول مالیات ها بر عهده ممیزین مالیاتی است. سایر وظایف ممیز مالیاتی به شرح زیر است.
موسسه مالیات ها شما را به مطالعه مقاله وظایف مالیاتی اشخاص حقیقی دعوت می نماید.