در پاسخ به سؤال کسانی که می خواهند بدانند مالیات خروج از کشور چقدر است باید بگوییم این مالیات شیوه ای از پرداخت است که هر ساله مبلغ آن توسط هیئت دولت تعیین می شود. برای آشنایی با مالیات خروج از کشور ما را تا پایان مقاله همراهی کنید.
عوارض یا مالیات خروج از کشور تعرفه ای است که هر فرد هنگام خروج از کشور باید آن را پرداخت نماید. در واقع هر شخصی که قصد خارج شدن از کشور را دارد، باید مبلغی به عنوان عوارض خروج از کشور به دولت پرداخت کند.
فرقی ندارد که از مرز هوایی، دریایی یا زمینی از کشور خارج شوید، مالیات خروج از کشور مبلغی است که همه مسافران باید آن را پرداخت نمایند و میزان آن نیز در قوانین بودجه سنواتی پیشبینی شده است.
جالب است بدانید عوارض خروج از کشور بر اساس مالیات بر ارزش مشخص شده است.
میزان این مبلغ به عنوان مالیات سفر اوایل هر سال در هیئت دولت مشخص می شود.
پس از تصویب در کمیسیون اقتصادی مجلس در اختیار وزارت اقتصاد و دارایی قرار میگیرد.
سازمان امور مالیاتی نیز موظف به اخذ عوارض از مسافران است.
مبلغ دریافتی نیز باید به حساب خزانهداری کل کشور واریز می شود.
عوارض یا مالیات خروج از کشور صرف چه کارهایی می شود:
عوارض خروج از کشور تا چند سال قبل به حساب شهرداری واریز میشد.
پس از مصوبه مجلس در بهمن ماه ۱۳۹۸ عوارض خروج از کشور به مالیات خروج از کشور تغییر نام داد و از آن زمان به بعد این مبلغ به حساب دولت واریز می شود.
لازم است بدانید بخش کوچکی از مبلغ مالیات خروج از کشور به سازمان گردشگری تعلق دارد
بخش دیگری نیز برای بازسازی و بهسازی روستاهای مرزی مصرف میشود.
افراد مشمول پرداخت مالیات خروج از کشور:
هزینه مالیات خروج از کشور مبلغ متغیری است که در هر سال قبل و آن با سال دیگر تفاوت دارد. قوانین حاکم بر آن نیز دستخوش تغییرات زیادی است تا چندین سال قبل کودکانه زیر ۷ سال معافیت از پرداخت عوارض بودند اما در حال حاضر برای خروج از کشور نوزادان نیز باید عوارض پرداخت شود.
از آنجا که این شیوه پرداخت مالیات هم مانند سایر مالیات ها از بخشودگی ها ومعافیت هایی برخوردار است لازم است بدانید بر اساس تبصره ۱ ماده ۳۳ لایحه مالیات بر ارزش افزوده افراد زیر از پردخت مالیات خروج از کشور معاف هستند:
کلیه دارندگان گذرنامه سیاسی و خدمت
خدمه وسایل نقلیه عمومی زمینی دریایی و خطوط پرواز
دانشجویان شاغل به تحصیل در خارج از کشور
کسانی که دارای اجازه خروج دانشجویی هستند.
بیمارانی که دارای مجوز شورای پزشکی برای اعزام به خارج از کشور
مرزنشینانی که پروانه گذر مرزی دارند.
جانبازانی که برای معالجه به کشورهای دیگر اعزام میشوند.
مسافرانی که در ایام اربعین به قصد کشور عراق از کشور خارج می شوند.
و ایرانیان مقیم خارج از کشور که کارنامه شغلی از وزارت تعاون کار و رفاه اجتماعی دارند.
نرخ دریافت مالیات از حمل و نقل برون شهری:
مطابق ماده ۳۴ قانون اشخاص زیر باید۵ درصد بهای بلیت را که در فاکتور درج شده به عنوان عوارض شهرداری پرداخت نمایند:
کسانی که با استفاده از حمل و نقل برون شهری و فروش بلیط در داخل کشور با وسایل نقلیه زمینی و دریایی سفر می کنند.
دریافت کنندگان موظف هستند این مبلغ را از مسافران گرفته و به صورت ماهانه تا پانزدهم ماه بعد آن را به حساب شهرداری مبداء سفر واریز کنند. خوب است بدانید در صورت دیرکرد مشمول جریمه ۱۲ درصدی به ازای هر ماه خواهند شد.
شیوه های دریافت مالیات خروج از کشور در سایر نقاط جهان:
لازم است بدانید دولتها برای دریافت مالیات خروج از کشور روش های متفاوتی در پیش گرفته اند.
بعضی از کشورها عوارض خروج را فقط از مسافران هوایی دریافت می کند و این مبلغ را هنگام فروش بلیط از مسافران می گیرند.
برخی کشورها علاوه بر مرزهای هوایی در مرزهای زمینی و دریایی نیز مالیات خروج از کشور دریافت میکنند در این کشورها این مبلغ به طور نقدی از مسافران دریافت میشود.
نرخ مالیات خروج از کشور در نقاط مختلف دنیا:
مبلغ دریافتی برای این نوع مالیات در کشور های مختلف با هم متفاوت است.
در برخی از کشورها میزان مالیات با میزان مسافت سفر ارتباط مستقیم دارد. این شیوه در کشورهای اجرایی میشود که قصد کاهش گردشگران خروجی از کشور را داشته باشند.
برخی کشورها نیز ارتباطی به مسافت نداشته و نرخ مشخصی برای هر بار خروج دارد. یعنی میزان پرداخت عوارض و مالیات خروج از کشور به تعداد دفعات خروج بستگی دارد.
با تاریخ پرداخت عوارض و مالیات خروج از کشور در ایران آشنا شوید:
در ایران تا قبل از سال ۱۳۶۴ شهروندان ایرانی بدون نیاز به پرداخت مالیات خروج از کشور، آزادانه به خارج از کشور رفت و آمد می کردند.
قانون دریافت عوارض خروج از کشور در ۳۰ تیر ۱۳۶۴ تصویب شد، هدف از تصویب این قانون کمک به تأمین هزینه های جنگ بود. اولین مبلغ دریافتی در ایران به عنوان عوارض خروج از کشور در ایران ۵ هزار تومان بود و بار دوم به مبلغ ۱۰ هزار تومان رسید.
دو دلیل دریافت عوارض خروج از کشور در ایران:
علت اصلی تصویب طرح دریافت عوارض و مالیات خروج از کشور، جبران هزینههای دولت در جریان جنگ تحمیلی بود اما پس از پایان جنگ نیز این قانون به قوت خود باقی ماند و تبدیل به یکی از منابع درآمدی مهم دولت شد.
در حال حاضر دلیل اصلی دریافت عوارض خروج از کشور، جبران خسارتهای ناشی از خروج ارز از کشور به واسطه مسافران خارجی است.
با شیوه های پرداخت عوارض خروج از کشور آشنا شوید:
برای پرداخت عوارض خروج از کشور روش های متفاوتی وجود دارد.
پرداخت عوارض در فرودگاه، ایراد وارد در این روش ایجاد صفهای طولانی مقابل باجه پرداخت عوارض در فرودگاه است.
پرداخت عوارض خروج از کشور از طریق شعب بانک ملی، در این شیوه که از سال ۱۳۹۷ بعد رواج پیدا کرد پرداخت عوارض فقط در شعب مرزی بانک ملی ایران امکان پذیر است
پرداخت عوارض خروج از کشور به وسیله ATM، در این شیوه دستگاههای خودپرداز GSS که نوعی دستگاه خودپرداز غیر نقدی هستند آماده دریافت عوارض است. این دستگاهها قبلاً فقط در فرودگاه امام خمینی وجود داشتند اما در حال حاضر بسیاری از فرودگاه های کشور مجهز به این سیستم هستند
پرداخت عوارض خروج از کشور به صورت آنلاین، این شیوه از سال ۱۳۹۵ کلید خورد و از طریق سامانه آنلاین پرداخت صورت میگیرد. ساده ترین روش پرداخت همین روش است طوری که هر کسی در هر زمان و مکانی میتواند به صورت آنلاین عوارض خروج از کشور را پرداخت نماید
پرداخت عوارض خروج از کشور با کارت خوان پرداخت الکترونیک سداد، این دستگاه به سامانه پلیس گذرنامه متصل است و امکان پرداخت هزینه خروج از کشور به صورت مستقیم به اداره گذرنامه فراهم است
پرداخت عوارض با اپلیکیشن ایوا IVA، این اپلیکیشن که در موبایل ها قابل اجراست به صورت آنلاین امکان پرداخت عوارض خروج از کشور را برای مسافران فراهم می کند.
پرداخت عوارض با استفاده از پیام رسان بله، مسافران با نصب این پیام رسان امکان پرداخت عوارض خود را دارند.
اگر به تازگی از کشور خارج شدهاید و عوارض خروج از کشور را پرداخت کرده اید، خوب است بدانید رسید پرداخت عوارض تان تا پایان همان سال است.
اگر مسافری حین واریز وجه موفق به خروج از کشور نشود با نگه داشتن رسید پرداخت و شماره پیگیری آن می تواند در سفرهای بعدی از آن استفاده کنند.
زمان پرداخت عوارض خروج از کشور ۳۰ دقیقه قبل از سفر است.
مدارک لازم برای پرداخت مبلغ مالیات خروج از کشور:
واقعیت این است که برای پرداخت عوارض یا مالیات خروج از کشور نیاز به هیچ مدرکی ندارید.
تنها کارت بانکی و ورود مشخصات برای تقاضای پرداخت کافی است. ناگفته نماند کسی که قصد پرداخت عوارض را دارد باید بلیت سفر را داشته باشد و کلیه اقدامات قبل از سفر را نیز انجام داده باشد.
نکاتی که درباره عوارض خروج از کشور باید بدانید:
اعضای تیم های ملی ورزشی که به قصد شرکت در مسابقات از کشور خارج می شوند میزان مالیات خروج از کشور شان به صورت تصاعدی نیست مبلغ مالیات به میزان همان سفر اول محاسبه می شود.
مطابق قوانین جدید بانک های غیر شعبه مرزی مبلغ عوارض خروج از کشور را دریافت نمی کنند بنابراین بهتر است عوارض را به صورت اینترنتی و آنلاین پرداخت کنید وگرنه باید از طریق دستگاههای موجود در مبادی مرزی اقدام به پرداخت آن نمایید
جدیدترین مصوبه مجلس مسافرانی را که از ۴ شهریور تا ۲ مهر ۱۴۰۰ از مرز زمینی ایران به عراق وارد شوند از پرداخت عوارص خروج از کشور معاف هستند.