قوانین مالیاتی کشور ایران که از سوی سازمان مالیاتی اعمالی میشود، شامل موارد زیر است.
دانستن قوانین مالیاتی به مودیان کمک می کند که چگونه مالیات خود را محاسبه نموده و با ارائه اظهارنامه مالیاتی آن را پرداخت نمایند.
بخشنامه های مالیاتی بر اساس شرایط جدید اقتصادی صادر میشوند. این بخشنامه ها درباره قوانین مالیاتی هستند که به صورت مکتوب ارائه میشود. بخشنامه ها عموماً توسط مقامات اداری به زیردستان ارائه می شود و موضوع شان درباره تطبیق قوانین با آیین نامه های مالیاتی است به اضافهی اضافی که نیاز است که ارائه دهند. بخشنامه ها درواقع توضیحات تکمیلی درباره انطباق قانون های مالیاتی با آیین نامه ها مالیاتی است.
آیین نامه ها مقررات مالیاتی هستند که توسط مراجع بالا مانند وزیر یا شهردار ابلاغ می شوند. آیین نامه ها برای تسهیل اجرا یا تشریح یک قانون خاص از مجموعه قوانین مالیاتی صادر میشوند. حتی گاهی دیده شده آیین نامه ابلاغ میشود که هیچ قانونی درباره آن ثبت نشده است. آیین نامه ها به سه دسته تقسیم می شوند:
مالیات در ایران به دو گروه تقسیم می شود:
ماده 100 قانون مالیات مستقیم، برای مودیانی است که موضوع قانون مالیات مستقیم هستند. این مودیان باید اظهار نامه مالیاتی مربوط به فعالیت شغلی خود، اعم از فروش کالا یا ارائه خدمات را در سال مالیاتی مورد نظر و برای هر واحد شغلی و در هر محل به صورت جداگانه به سازمان امور مالیاتی ارائه نمایند. این اظهارنامه باید تا آخر خرداد ماه سال بعد به اداره امور مالیاتی محل اشتغال ارائه شده و مالیات تعلق گرفته در ماده 131 قانون مالیات مستقیم پرداخت شود.
به تازگی در قانون مالیات مستقیم ماده 100 تبصره جدیدی اضافه شده است. که سازمان امور مالیاتی مشاغلی را که درآمد و فروش سالانه شان کمتر از 30 برابر معافیت ماده 84 قانون مالیات مستقیم باشد از ارائه اظهارنامه مالیاتی معاف می کند.
تبصره 100 برای کسانی است که خودشان می دانند که یا معاف از مالیات هستند، یا درآمد آنچنانی ندارند. در این صورت به مبلغ مالیات سال قبل خود هشت درصد اضافه کرده و آن را به دارایی پرداخت می کنند و به این ترتیب پرونده مالیات سال جاری خود را قطعی می نمایند. زمانی که مودی زیر یک سال مالی مشغول فعالیت باشد، مالیاتش نسبت به مدت اشتغال محاسبه و وصول میشود.
سقف معافیت مالیاتی برای سال 1398 طبق بخشنامه ماده 100 قانون مالیات مستقیم، معادل سی برابر معافیت ماده 84 قانون مالیات مستقیم می باشد.
مالیات مستقیم ماده 84 قانون مالیات مستقیم برای سال 98 مبلغی معادل 33,000,000 تومان است که سی برابر آن 990,000,000 تومان می شود.
اگر مودیان یکی از شرایط زیررا داشته باشند مشمول تبصره ماده 100 قانون مالیات مستقیم نمی شوند.
صاحبان مشاغلی که مشمول ماده 100 قانون مالیات مستقیم هستند باید با مراجعه به سامانه tax.gov.ir فرم های مربوطه را تکمیل کنند.
با ورود به سامانه مودیان دیگر نیازی به تکمیل اظهارنامه عملکرد برای سال 98 را نخواهند داشت و با تکمیل کردن فرم می توانند از تبصره ماده 100 استفاده نمایند.
موسسه مالیات ها شما را به مطالعه مقاله آیین نامه اجرایی ماده 134 قانون مالیات های مستقیم دعوت می نماید.