مغایرت به معنای اختلاف است و مغایرت صورت بانک، به معنای اختلاف میان صورت حساب بانک با اقلام ثبت شده در دفاتر شرکت است. صورت مغایرت بانکی، لیستی است که دارندگان حساب های بانکی در بازه های زمانی مختلف تهیه میکنند تا مغایرت یا عدم مغایرت پول نقد ثبت شده در تراز نامه را با موجودی بانک بررسی کنند. از این سند حسابداری برای تشخیص صحت و تاریخچه پول های شرکت و کلاهبرداری های احتمالی استفاده می شود.
روش تهیه صورت مغایرت بانکی:
حسابداران در پایان هر ماه ضمن بررسی حساب های ثبت شده در دفاتر با اقلام ثبت شده در صورت حساب بانکی تفاوت میان آنها را پیدا کرده و در اسرع وقت دلیل این اختلاف را پیدا کرده و حل و فصل کنند.
ستون تشخیص:
برای تشخیص دادن صورت حساب دفاتر شرکت با صورت حساب دفاتر بانک، می توان از ستون تشخیص استفاده کرد. اگر این ستون بدهکار باشد حساب متعلق به دفاتر شرکت است. اگر این حساب بستانکار شود مربوط به حساب های بانک است.
حسابداری صورت مغایرت بانکی
مراحل حسابداری صورت مغایرت بانکی:
اولین قدم برای تهیه این صورت مغایرت، بررسی اقلام دفاتر شرکت و صورت حساب های بانکی است. در این مرحله باید تمام اقلام بدهکار با اقلام بستانکار برابر وتراز باشند.
قدم دوم، تطبیق اقلام بدهکار دفاتر با اقلام بستانکار صورت حساب های بانکی است. اقلام باز ثبت شده در لیست، مانند موارد بدهکار شرکت، بستانکار شرکت، بدهکار بانک، بستانکار بانک را بررسی کرد.
قدم سوم، بررسی صورت حساب بانکی بر اساس شرح و موضوع برای یافتن مغایرت میان مانده بانک با مانده دفاتر است.
معمولا همیشه بین گزارشی که بانک از تراکنش های اول و آخر دوره به شما می دهد با گزارشات دفاتر و اسناد شرکت احتلاف وجود دارد. دلایل این اختلاف ممکن است یکی از موارد زیر باشد.
انتقال سرمایه، دلیل این اختلاف می تواند به خاطر چک یا پول نقدی باشد که انتقال یافته ولی هنوز در گزارشات بانک ثبت نشده است.
چک های معلق، چک هایی که توسط شرکت صادر شده ولی از سوی بانک هنوز پرداختی صورت نگرفته است.
کارمزد خدمات بانک، کارمزد های بانکی چون مبلغ قابل توجهی نیستند، در صورت های بانک آورده نمی شود در حالی که از سوی بانک محاسبه و برداشته می شود.
نرخ بهره، برخی حساب های بانکی دارای بهره هستند که از سوی شرکت محاسبه نمی شود.
چک های برگشت خورده به علت کسر موجودی، زمانی که مشتری چکی را برای اجرا به بانکی می برد ولی موجودی حساب صادرکننده چک به اندازه مبلغ نیست بانک چکی را که قبلاً تامین اعتبار شده را از حساب مشتری کسر کرده و این چک را در حساب های شرکت به نام چک برگشت خورده در حساب سپرده گذار اعمال میکند.
روشهای تنظیم صورت مغایرت بانکی
روشهای تنظیم صورت مغایرت بانکی:
برای تنظیم صورت مغایرت از چند روش می توان استفاده کرد.
روش اول تنظیم صورت مغایرت بانکی:
در این روش میتوان از مانده یکی از صورت حساب ها به مانده صورت حساب دیگر رسید.
مبنای محاسبه شده در این روش، مانده صورت حساب بانک است. برای برابر شدن حساب دفاتر با حساب های بانک، باید تعدیلاتی در مانده ارائه شده از سوی بانک بر اساس دفاتر حسابداری انجام داد. یعنی حساب بانک را با حساب دفاتر برابر کرد. برای رسیدن از مانده دفاتر به مانده صورت حساب بانک، میتوان به دو صورت عمل کرد.
صورت اول، اثر عکس اقلام باز دفتر بر مانده آنها: اگر اقلام باز، باعث افزایش موجودی بانک شده باید آن را از مانده دفتر کسر کنید. اگر اقلام باز باعث کاهش موجودی بانک شود باید آن را به مانده دفاتر اضافه کرد.
صورت دوم، اثر مستقیم اقلام باز بانک: اگر اقلام باز بانک، باعث افزایش موجودی شده باشد باید آن را به مانده دفاتر اضافه کرد. اگر اقلام بانک باعث کاهش موجودی بانک شده باشد باید از مانده دفاتر شرکت کسر شود.
اقلام باز بدهکار صورت حساب بانک
روش دوم تنظیم صورت مغایرت بانکی:
در این روش مبنای محاسبه، مانده دفاتر شرکت است. تعدیلات را باید از دفاتر شروع کرد تا با حساب بانک برابر شود و به مانده واقعی بانک رسید. برای رسیدن به مانده واقعی بانک باید اقلام زیر محاسبه شود:
اقلام باز بدهکار دفتر: اقلامی هستند که حسابداران در ستون بدهکار دفتر ثبت کرده اند؛ ولی تا پایان ماه به حساب بستانکار بانک وارد نشده است. مانند حواله هایی که با تاخیر به بانک می رسند. این اقلام بین راهی هستند و باید به مانده صورت بانک اضافه شوند
اقلام باز بستانکار دفتر: مواردی که توسط حسابدار شرکت در ستون بستانکار دفاتر ثبت شده ولی در ستون بدهکار بانک هنوز موجود نیستند؛ مانند چک هایی که از سوی شرکت صادر شده ولی هنوز از طرف گیرندگان نقد نشده اند؛ به این چک های چک های معوقه میگویند که باید از مانده صورت حساب بانک کم شوند.
اقلام باز بدهکار صورت حساب بانک: این اقلام در ستون بدهکار بانک ثبت شده، ولی در ستون بستانکار دفتر معین حساب های بانکی ثبت نشده است. هزینه های بانک مانند کارمزد و سایر هزینه ها که شرکت از آنها مطلع نیست و یا تا پایان ماه هنور وارد دفاتر شرکت نشده اند. این ارقام هزینه های بانک هستند که باید به مانده دفتر اضافه شوند
اقلام باز بستانکار صورت حساب بانک: این موارد همان طور که از نامشان پیدا است در ستون بستانکار صورت بانک ثبت شده اند ولی در بدهکار دفتر معین حساب بانک ثبت نشده است. مثل مبلغی که به حساب شرکت واریز نشده ولی هنوز وارد دفاتر شرکت نشده است یا برداشت های بانک که باید به مانده دفتر شرکت اضافه شود.
صورت مغایرت بانکی
روش سوم تنظیم صورت مغایرت بانکی:
در این روش مبنا مانده واقعی شرکت است که باید از مانده بانک کسر شود. طبق دفاتر و صورتهای ارائه شده از سوی بانک مانده واقعی به دست می اید.
رفع صورت مغایرت بانکی: برای تهیه این صورت باید مقدماتی را انجام داد:
بهتر است ابتدا لیست حساب های شرکت را با چک ها و سپرده های ثبت شده در گزارش بانک مقایسه کنید.
پول نقد انتقالی را به گزارش پول های نقد بانک، اضافه کنید.
چک های معلق را از گزارشات حذف کنید.
با محاسبه دارایی آخر دوره شرکت، مقادیر بهره و دریافتی را به آن بیفزایید.
کارمزد بانک، جریمه ها و چک های برگشتی را از دارایی های شرکت کسر کنید.
پس از انجام این کارها ارقام موجود در گزارش بانک با اسناد موجود در شرکت باید برابر شود.
موسسه مالیات ها شما را به مطالعه مقاله نسبت های مالی دعوت می نماید.