انواع سامانه های مالیاتی
امروزه کمتر یک مامور مالیاتی را میبینید که برای بررسی میزان درآمد و مالیات تعلق گرفته به کسب و کارهای مختلف، راهی بازار شده و مشغول رصد کردن کسب و کارهای اقتصادی باشد. با الکترونیکی شدن کارها و حاکم شدن انواع سامانه های مالیاتی از سال 1391 دیگر نیازی به حضور فیزیکی افراد برای انجام امور مالیاتی نیست. انواع سامانه های مالیاتی نیاز افراد به حضور فیزیکی را کم کرده و علاوه بر محاسبه مالیات به صورت غیر حضوری، حتی مؤدیان را برای تحویل اظهارنامه مالیاتی نیز از حضور در سازمان بی نیاز کرده و مؤدیان با ورود به انواع سامانه های مالیاتی به سادگی می توانند امور مالیاتی مربوطه را در سامانه های مالیاتی در کمترین زمان بارگذاری و ارسال نمایند.
سازمان امورمالیاتی که یکی از زیر مجموعه های وزارت اقتصاد و دارایی است وظایف مختلفی بر عهده دارد. مهمترین وظیفه سازمان امورمالیاتی، محاسبه و دریافت مالیات از مؤدیان است. این سازمان با ایجاد انواع سامانه های مالیاتی یا همان سایت اداره مالیاتی نحوه دریافت مالیات را ساده تر و سریع تر کرده است. از جمله سامانه های مالیاتی این سازمان میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
سازمان امورمالیاتی کشور از جمله زیر مجموعه های وزارت اقتصاد و دارایی است که وظایف مختلفی بر عهده دارد. دریافت مالیات از مهمترین کارهای این نهاد است که در سال های اخیر به سوی رویکرد دریافت مالیات به شیوه خود اظهاری پیش رفته است.
یکی از وظایف دولت در برابر شهروندانی که خودشان به صورت داوطلبانه اقدام به پرداخت مالیات به شیوه خود اظهاری می کنند، تکریم و احترام به آنها است. به عبارت بهتر شیوه پرداخت مالیات باید به گونه ای باشد که مالیات دهندگان با صرف کمترین زمان و هزینه قادر به تهیه و تنظیم اظهارنامه مالیاتی خود باشند و سایر خدمات و امور مالیاتی را نیز بتوانند به صورت غیر حضوری و الکترونیک انجام دهند.
با الکترونیکی شدن انواع سامانه های مالیاتی مؤدیان قادر خواهند بود بسیاری از تکالیف قانونی خود را مانند ثبت نام، ارائه اظهارنامه، پرداخت مالیات، دریافت گواهی نامه های مالیاتی، ارسال صورت معاملات و غیره از طریق سامانه های مالیاتی انجام دهند.
با توجه به حجم بالای مراجعات و امور مربوطه در سازمان امورمالیاتی دیگر مراجعه حضوری پاسخگوی این سازمان نبوده و نیاز به راهکارهای جدید برای ارائه خدمات به مؤدیان مالیاتی است. اداره امور مالیاتی با به وجود آوردن انواع سامانه های مالیاتی توانست پاسخگوی نیازهای متعدد و متفاوت مراجعان خود باشد. با مکانیزه شدن سیستم محاسبه، تنظیم و دریافت اطلاعات مالیاتی، انقلاب جدیدی در صنعت دریافت مالیات ایجاد شد. دریافت مالیات غیر مستقیم نیز به جای دریافت مستقیم از اهداف کلان سازمان امورمالیاتی است که با مکانیزه شدن و به وجود آمدن انواع سامانه های مالیاتی انجام پذیر شد ضمن آن که مؤدیان میتوانند گزارش های مالیاتی خود را مانند گزارش میزان درآمد، سود و ضرر شرکت ها و غیره را به صورت مکتوب از طریق سامانه خدمات امور مالیاتی بارگذاری و ارسال کنند.
مطابق ماده 59 قانون برنامه سوم توسعه اقتصاد کشور، سازمان امورمالیاتی با الکترونیک و یکپارچه کردن امور توانسته خدمات وسیعی در زمینه امور مالیاتی به مؤدیان ارائه دهد. از سال 1391 که سامانه خدمات امورمالیاتی جهت ارسال اظهارنامه و سایر فعالیت های مؤدیان به وجود آمد، دیگر نیازی به حضور فیزیکی مؤدیان در ادارات امور مالیاتی نیست و به جای آن از طریق بارگذاری در سامانه، اظهارنامه های خود را به سازمان تحویل می دهند. سایر خدمات ارائه شده در سامانه های امور مالیاتی کشور شامل موارد زیر است:
1- ثبت نام الکترونیک، کلیه اشخاص حقیقی و حقوقی با ورود به سامانه خدمات امور مالیاتی در بخش ثبت نام میتوانند کد اقتصادی دریافت کرده و خلاصه پرونده خود را مشاهده کنند. قابلیت استفاده از امضای الکترونیک نیز در همین سامانه انجام پذیر است.
2- تهیه و تنظیم اظهارنامه مالیاتی، از جمله مهم ترین خدمات ارائه شده در این سامانه ارسال اظهارنامه اشخاص حقیقی وحقوقی است.
3- ارائه خلاصه پرونده مالیاتی به مؤدیان نیز خدمت دیگری از سوی سازمان امورمالیاتی است.
4- ثبت اعتراضات و شکایات به صورت الکترونیکی، مؤدیان در صورت معترض بودن به برگ تشخیص مالیاتی و یا برگ ارزیابی و ابلاغیه رأی هیأت حل اختلاف مالیاتی با وارد کردن نام کاربری و کلمه عبور خود و نیز اعلام شماره نامه برگه ای که به آن اعتراض دارند میتوانند شکایت خود را به صورت رسمی به ثبت برسانند.
5- ثبت صندوق و پایانه های مورد نیاز فروشگاهی، گروهی از مؤدیان که دارای پایانه های فروش و حافظه مالیاتی هستند باید در زمان مقرر اطلاعات پایانه فروشگاهی را در این سامانه ثبت نمایند.
6- ورود به سامانه ارزش افزوده و انجام محاسبات مربوط به آن.
7- سامانه های مالیاتی برای محاسبه و تنظیم مالیات تکلیفی، عملکرد و غیره به درگاه بانک مرکزی وصل شده و مؤدیان میتوانند مالیات تعلق گرفته را به صورت آنلاین پرداخت کنند. دریافت قبض نیز از همین طریق امکان پذیر است.
8- پرداخت الکترونیک مالیات مؤدیان نیز با ورود به این سامانه ها انجام پذیر است.
9- ثبت و ارسال معاملات فصلی الکترونیکی، مؤدیان با انواع سامانه های مالیاتی میتوانند کلیه امور مربوط به ثبت، ارسال اطلاعات خرید و فروش، کلیه پرداخت ها و دریافت ها برای قراردادها صادرات، واردات، حق العمل کاری، بیمه ، اجاره و غیره را انجام دهند.
موسسه مالیات ها شما را به خواندن مقاله قانون الگوی مدیریت سود درچرخه عمر شرکت دعوت می نماید.