پرداخت مالیات در واقع نوعی ادای دین به کشور و خدمات دریافتی دولت است. پس از آن که صاحبان کسب و کار، اظهار نامه مالیاتی خود را به سازمان امور مالیاتی تقدیم میکنند، برگ تشخیص مالیات برای مودی صادر می شود. مودی تا 30 روز زمان دارد که مراتب اعتراض خود را با استاد و مدارک به هیات حل اختلاف ارائه دهند.
گاهی مودیان به دلیل عدم اطلاع از قوانین حقوق و خواسته هایشان زیر پا گذاشته میشود و نمیتوانند حقوق خود را احیا کنند، طبق قانون پس از آن که مبلغ قطعی مالیات از سوی اداره امور مالیات، برای مودی مشخص شد و طی برگه تشخیص به مودی اعلام شد. چنانچه مودی تشخیص دهد، میزان مالیات مشخص شده از درآمدش بیشتر است و این مبلغ مالیات، ناعادلانه است، بر اساس مقررات میتواند به برگه اعتراض کرده و طبق قوانین به هیات حل اختلاف مراجعه می کند. در این دو حالت ممکن است روی دهد.
اگر مودی نظر هیات حل اختلاف را پذیرفت و تمکین کرد که قضیه در همین جا تمام میشود. اما اگر مودی به نظر هیات حل اختلاف اعتراض داشته باشد و آن را نپذیرد، می تواند درخواست تجدید نظر کند.
پس از مراجعه به هیات تحدید نظر و بررسی توسط آنها و اعلام رای نظر تجدید نظر، رای صادره لازم الاجراست و اداره مالیات و مودی موظف است به آن عمل کند.
پرداخت مالیات به دو صورت امکان پذیر است، در روش خود اظهاری مودی خودش اظهارنامه مالیاتی را به سازمان امور مالیاتی کشور تقدیم نموده و پس از تعیین مالیات اقدام به پرداخت آن میکند.
در روش دیگر، سازمان امور مالیاتی به صورت علی الراس اقدام نموده و با بررسی اسناد و مدارک مودی، اقدام به تعیین مالیات نموده و معمولا رقم سنگینی نیز برای مودی وضع میکند.
بسیاری از مودیان ترجیح می دهند از روش خود اظهاری استفاده نمایند ولی در هر دو صورت پس از تعیین مبلغ مالیات، مودی می تواند نسبت به مالیات وضع شده، اعتراض نماید. اعتراض می تواند در مراحل اولیه تمام شود یا ادامه دار باشد.
پس از تسلیم برگه تشخیص مالیات مودی، طبق قانون 238 می تواند به آن اعتراض کند. 30 روز پس از اعتراض مودی، سازمان امور مالیاتی اگر مدارک و اسناد را برای تعدیل درآمد یا کاهش درآمد مودی، کافی بداند نسبت به تعدیل درامد مودی اقدام میکند.
اگر سازمان امور مالیاتی اعتراض را نپذیرد، اعتراض وارد مرحله بعد میشود. در این صورت پرونده به هیات حل اختلاف مالیاتی ارجاع داده می شود.
اعتراض به مالیات می تواند توسط مودی یا وکیل وی صورت بگیرد. برای ارائه اسناد لازم نیست مودی شخصاً به سازمان امور مالیاتی مراجعه کرده بلکه با ورود به سامانه ثبت اعتراض این کار انجام پذیر است.
در نامه اعتراضی که مودی به سازمان می نویسد، باید برای اثبات ادعایش مدارک و اسناد قانونی را ضمیمه کند. این نامه در دو بخش نگارش می شود، یک بخش اطلاعات شخصی فرد حقیقی یا حقوقی است که باید به طور کامل ثبت شود و بخش دیگر اطلاعات و اسناد مربوط به مساله مورد اعتراض را باید به طور خلاصه ذکر کرد. هنگام نوشتن نامه اعتراض به موارد زیر دقت داشته باشید:
در مرحله رسیدگی به اعتراض برای رفع مشکلات پیش آمده، فقط در محدوده اختیارات هیات حل اختلاف است و ربطی به سازمان امور مالیاتی ندارد. قانون ماده 247 در این باره توضیحات قانونی را به طور کامل شرح داده است.
در این مرحله رای هیات مربوطه هر چه باشد لازم الاجرا است و مودی موظف است مبلغ مشخص شده را پرداخت نماید. پس از رای تجدید نظر و در صورت دستور به برگشت مبلغ پرداختی، میتواند نسبت به باز پس گرفتن ان اقدام کند. این مرحله به 20 روز زمان نیاز دارد تا مودی اعتراض خود را همراه با اسناد و مدارک ارائه دهد. گاهی اتفاق می افتد سازمان امور مالیاتی به رای هیات حل اختلاف اعتراض داشته باشد. در این صورت دو مرحله زمان برای تجدید نظر به اعتراض وجود دارد.
بر اساس قانون 244 مالیات مستقیم، اعضای هیات حل اختلاف 3 نفر هستند که موظفند تا ده روز تشکیل جلسه داده و نظر خود را به اطلاع مودی برسانند. طبق قانون در این هیات رای با اکثریت است. اعضای هیات حل اختلاف شامل افراد زیر هستند.
همان طور که قبلا گفته شد رای صادر شده در این مرحله، لازم الاجراست ولی اگر نسبت به رای اعتراضی بود، باید ضمن پرداخت مالیات، مراتب اعتراض خود را اعلام نمود. پس از بررسی مبلغ و در صورت موافقت هیات حل اختلاف، مبلغ مالیات برگردانده شود.
بعد از گذر اعتراض از هیات حل اختلاف پرونده مالیاتی وارد شوارای عالی مالیات میشود. طبق ماده 251 قانون مالیات پس از ارائه رای هیات اختلاف در صورت اعتراض، مودی 30 روز فرصت دارد با ارائه اسناد به شورای عالی مالیات شکایت کنند.
اعضای شورای عالی مالیاتی متشکل از 25 نفر است. این اعضا به پیشنهاد سازمان امور مالیات و حکم وزیر اقتصاد مشخص می شوند. 15 نفر از اعضا باید کارمندان وزارت اقتصاد باشند که حداقل 6 سال سابقه کار در این در سازمان مربوطه را داشته باشند. رای اعضا باید از مواقفت نصف اعضا به علاوه یک نفر از حاضرین باشد.
اگر مودیان در زمان های مشخص شده 20 روزه یا 30 روزه نتوانند اعتراض های خود را اعلام نمایند، بررسی این شکایات در حوزه هیچ مرجع دیگری نیست و باید به دیوان عدالت اداری مراجعه نمود. وزیر اقتصاد هیاتی 3 نفره تشکیل میدهد تا در این مرحله به این نوع پرونده ها رسیدگی کنند. این هیات 3 نفره ضمن بررسی اسناد رای خود را صادر کرده و رای اکثریت باید اجرا شود.
موسسه مالیات ها شما را به خواندن مقاله عواقب عدم ارسال اظهارنامه مالیاتی دعوت می نماید.