نحوه حسابداری تنخواه گردان

همان طور که می دانید تنخواه وجه نقدی است که برای سهولت کارها و پرداخت های جزئی شرکت به یکی از پرسنل تحویل داده می شود. اگر تا پایان مقاله با ما همراه باشید نحوه حسابداری تنخواه گردان را به طور کامل برایتان شرح می دهیم.

تنخواه چیست:

تنخواه وجه نقدی ثابت و از پیش تعیین شده ای است که یا به صورت نقدی یا به صورت واریز به حساب در اختیار اشخاص قرار می گیرد. مبلغ تنخواه متناسب با نیازهای شرکت یا مؤسسه برای خریدها و هزینه های مختلف متغیر است.

خدمات مالیاتی

تنخواه گردان کیست:

تنخواه گردان imperest Funds کسی است که امور مربوط به خرید و تنخواه گردانی را انجام می دهد.

تنحواه دار شخص مورد اعتمادی است که ظیفه دارد از ریزترین تا بزرگ ترین هزینه های انجام شده را در دفاتر خود ثبت، نگهداری و بایگانی کند. شخصی که مبلغ تنخواه در اختیارش قرار می گیرد، نسبت به صرف مبالغ تنخواه مسئولیت داشته و باید پاسخگوی تک تک آنها باشد. هر پرداختی که توسط تنخواه گردان انجام می شود، باید همراه با حساب، سند و فاکتور باشد.

تنخواه گردان چه وظایفی دارد

تنخواه گردان چه وظایفی دارد:

تنخواه گردان کسی است که مسئول حساب تنخواه است و مطابق نیاز و وظایف شرکت دو کار را انجام می دهد.

  1. تنخواه داری که مسئول خرید شرکت نیز هست، کارپرداز نامیده می شود. کارپرداز هم مسئول خریدهای شرکت است هم مسئولیت پرداخت هزینه ها را بر عهده دارد.
  2. تنخواه داری که فقط مسئول خرید و پرداخت هزینه های شرکت است. تنخواه داری که مسئول پرداخت هزینه ها است باید اشراف کامل به هزینه ها داشته باشد و می تواند در واحد حسابداری یا به عنوان تنخواه گردان مشغول به فعالیت باشد.

مشاوره مالیات

حساب تنخواه گردان چیست:

حسابی که در شرکت ها و سازمان ها به منظور خرید ملزومات اداری و سایر هزینه ها در کوتاه ترین زمان ممکن به صورت علی الحساب به حساب شخصی به نام تنخواه گردان واریز می شود. شخصی که وظیفه خرید را انجام می دهد تنخواه دار نام دارد. مسئول تنخواه باید با ارائه صورت خلاصه هزینه ها به حسابداری حساب تنخواه را برای دوره بعد یا ماه بعد شارژ کند. حساب تنخواه برای جلوگیری از افزایش کارهای حسابداری و تسریع در امور و ثبت صحیح حساب ها انجام می شود.

تفاوت حساب تنخواه با حساب صندوق

تفاوت حساب تنخواه با حساب صندوق:

حساب تنخواه به صورت نقدی یا حساب بانکی در دفاتر و اسناد حسابداری، در ردیف دارایی ها ثبت می شود. ماهیت این حساب مانند صندوق است و زمانی که حساب تنخواه گردان بدهکار می شود، مبلغ آن افزایش پیدا کرده و با بستانکار شدن مبلغ تنخواه گردان کاهش پیدا می کند. برای ثبت حساب تنخواه می توان از تنخواه گردان ثابت یا متغیر استفاده کرد. تفاوت حساب تنخواه با صندوق در ثبت آن است. حساب های صندوق باید به طور روزانه ثبت شود و حساب پرداخت تنخواه گردان زمانی که هزنیه ها واریز می شود ثبت می شود. حسب تنخواه برای هزینه های مشخص انجام شده ولی پرداخت های صندوق محدودیت ندارد.

مالیات بر مستغلات

هدف از ایجاد تنخواه گردان در سازمان:

اهداف اصلی از ایجاد حساب تنخواه گردان در سازمان ها موارد زیر است.

  • سهولت و سادگی پرداخت هزینه ها و حذف تشریفات اضافه
  • کاهش هزینه ها و عملیات اداری و بانکی
  • عدم تداخل و در هم پیچیدگی های حساب های جزئی و حساب های کلی
  • کنترل کردن حساب ها و وجوه نقد شرکت
  • مشخص بودن هزینه های جاری شرکت
  • متمرکز کردن وجوه نقد شرکت و نظارت بر چگونگی استفاده از آن
هدف از ایجاد تنخواه گردان در سازمان

دستورالعمل مصرف حساب تنخواه گردان:

از تنخواه گردان برای پرداخت های ضروری و جرئی شرکت مانند پرداخت هزینه قبض ها، خرید ملزومات اداری، خریدهای ریز و جزئی شرکت، هزینه خرید لوازم پذیرایی از میهمانان شرکت، محاسبه مبلغ پارکینگ؛ کرایه تاکسی کارکنان شرکت؛ تعمیرات جزئی لوازم و هزینه هایی از این دست صرف می شود. از حساب تنخواه برای برخی هزینه ها و خریدهای شرکت نیز استفاده می شود.

مشاوره مالیات بر ارزش افزوده

سه دلیل اصلی ایجاد حساب تنخواه:

  1. کاهش حجم عملیات های حسابداری، هر چه پرداخت های شرکت به صورت ریز و جزئی با عملیات های بانکی بشد حسابداری را پیچیده تر و وقت گیرتر می کند. پرداخت بخشی از حساب های شرکت به صورت حسب تنخواه باعث کاهش عملیات پرداختی های شرکت و کاهش عملیات های حسابداری می شود.
  2. پرداخت ساده و سریع هزینه ها: با حساب تنخواه هزینه های جاری و جزئی شرکت سرعت بیشتری یافته و با دقت بیشتری همراه می شود. حساب تنخواه فقط برای حساب های جزئی نیست و می توان از آن برای هزینه های مهم و ضروری شرکت در زمان هایی که دسترسی به امکانات و عملیات بانکی میسر نیست استفاده کرد.
  3. کنترل وجوه نقد شرکت: مدیریت وجوه نقد شرکت برای هزینه های جزئی و نقدی شرکت امری مهم است که با استفاده از حسب تنخواه مدیریت ان ساده تر و اسان تر می شود.
نحوه حسابداری تنخواه گردان

نحوه حسابداری تنخواه گردان:

وظایف تنخواه گردان بر اساس سیاست های شرکت و نوع آن به چند دسته تقسیم می شود.

1- تنخواه گردان متغیر، در روش مطابق آیین نامه ها و دستورالعمل ها مبلغی تا سقف مشخص از سوی مدیران مجموعه به تنخواه گردان داده می شود که در پایان ماه باید مبلغ باقی مانده تنخواه به اضافه رسید پرداخت ها و اسناد رسمی که برابر مبلغ صرف شده است را به حسابداری تحویل دهد. در این روش حسابی برای تنخواه گردان ایجاد شده ولی در طول دوره مالی هیچ گردشی در ان ثبت نمی شود تنها و پس از پایان دوره این حساب بسته می شود

2- تنخواه گردان ثابت، تنخواه گردان ثابت به صورت ماهانه با تایید مدیر امور مالی و مطابق آیین نامه ها و دستور العمل ها هر ماه مبلغ مشخصی برای هزینه های شرکت در اختیار تنخواه گردان قرار می گیرد. در این روش تنخواه گردان موظف است خریدهای مورد نیاز شرکت را در زمان مقرر انجام داده و به بخش حسابداری تحویل دهد. نکته مهمی که نباید فراموش کنید این است که در پایان هر ماه، مسئول تنخواه گردان باید صورت خلاصه ای از پرداخت های ماه قبل را ارائه دهد.

در این روش نباید از هزینه ای که برای تنخواه گردان در نظر گرفته می شود، برای هیچ هزینه ای جز هزینه های مشخص شده صرف شود. حساب تنخواه گردان در این روش با انجام هزینه ها در دوره مالی فعال شده و در پایان دوره مالی، این حساب بسته می شود.

مالیات بر ارث

معیار تعیین دوره های مالی حساب تنخواه گردان چیست:

از آنجا که حساب تنخواه گردان برای انجام هزینه های روزمره شرکت ایجاد می شود، باید به صورت تناوب های دوره ای، هفتگی، ماهانه یا سالانه پرداخت شود. حساب تنخواه باید سقف مشخصی داشته باشد و چهارچوب هزینه ها نیز معین باشد که تنخواه دار تا چه مبلغی مجاز به صرف مبلغ برای پرداخت هزینه ها است. برای برآورد میزان و مبلغ تنخواه، مدیران و حسابداران شرکت از چند روش استفاده می کنند.

  • از طریق برآورد هزینه های جاری و روزمره شرکت مبلغ تنخواه دوره بعد را محاسبه می کنند.
  • برآورد مبلغ تنخواه دوره های مالی بعد از طریق محاسبات دوره های قبل
  • براورد مبلغ تنخواه گردان از طریق زمان پرداخت هزینه ها از حساب تنخواه گردان
رسیدگی به اسناد تنخواه گردان

رسیدگی به اسناد تنخواه گردان:

رسیدگی به اسناد تنخواه گردان در دو حالت قبل از پرداخت و بعد از پرداخت انجام می گیرد.

رسیدگی قبل از پرداخت هزینه:

در این روش حساب تنخواه دار تا سقف معینی شارژ می شود و تنخواه دار پس از خریدهای لازم اسناد و فاکتورهای آن را به واحد حسابداری تحویل می دهد. در این مرحله حسابدار مبالغ مذکور را از حساب تنخواه گردان کم می کند.

محاسبه بعد از پرداخت هزینه ها:

در این روش تنخواه دار هیچ مبلغی دریافت نکرده و با استفاده از حساب شخصی، خریدهای شرکت را انجام داده و پس از ارائه فاکتورها و اسناد به واحد حسابداری، مبلغ هزینه های انجام شده را دریافت می کند.

تهیه لایحه مالیاتی

چند نوع تنخواه گردان می شناسید:

مطابق قانون تنخواه گردان انواع مختلفی دارد.

  • تنخواه گردان خزانه: محاسبه وجوه دستگاه های اجرایی دولتی در ابتدای سال مالی از اعتبارات مصوب و پرداخت آن در پایان سال از محل تنخواه گردان خزانه کشور انجام می شود.
  • تنخواه گردان استان: محاسبه مبلغ تنخواه برای پرداخت هزینه های ضروری استان و دستگاه های دولتی در ابتدای سال مالی که از حساب خزانه استان پرداخت می شود.
  • تنخواه گردان حسابداری: تنخواه گردان حسابداری وجوهی است که به وسیله خزانه معین استان به دستگاه های اجرایی برای پرداخت هزینه های ضروری دستگاه های اجرایی استان پرداخت می شود.
  • تنخواه گردان پرداخت: مبلغی که برای انجام هزینه های ضروری به وسیله ذی حساب دستگاه اجرایی در اختیار کارپرداز دستگاه اجرایی قرار می گیرد.و در پایان سال مالی نیز تسویه می شود.

موسسه مالیات ها شما را به خواندن مقاله قانون 148 مالیات مستقیم دعوت می نماید.

جهت برخورداری از مشاوره مالیاتی می توانید با شماره 09197566637 تماس بگیرید.

دیدگاه خود را بیان کنید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های مورد نیاز علامت‌گذاری شده اند*

پر کزدن این فیلد الزامی می باشد.

مطالب جدید

خبرنامه مالیات ها
عضویت در خبرنامه مالیات ها