آیا به مهریه مالیات تعلق می‌گیرد

آیا به مهریه مالیات تعلق می‌گیرد؟ اگر شما هم به دنبال پاسخی برای این سؤال هستید، باید بدانید که تعلق گرفتن مالیات بر مهریه، راهکار دولت برای حفظ کانون خانواده و کاهش میزان طلاق در جامعه است. از آنجا که خانواده مهم‌ترین رکن جامعه است و افزایش طلاق باعث ایجاد مشکلات زیادی می‌شود، دولت و مجلس تصمیم گرفتند با اعمال مالیات بر مهریه، طلاق را کاهش داده و به استحکام بنای خانواده کمک کنند. در این نوشتار به طور مفصل به موضوع مهریه و مالیات تعلق گرفته به آن پرداخته‌ایم.

آیا مهریه شامل مالیات می شود؟

مدیر کل فنی و حسابرسی مالیاتی سازمان امور مالیاتی اعلام کرد: پرداخت مهریه شامل مالیات نمی‌شود و تنها کسانی که صاحب درآمد هستند باید مالیات بپردازند.

در مورد سکه‌هایی که خانم‌ها به عنوان مهریه دریافت می‌کنند باید بدانید تا زمانی که آن را خرید و فروش نکنند، مشمول مالیات نخواهد بود، بنابراین کسی که مهریه خود را به صورت سکه تحویل گرفته باشد، وقتی آن را بفروشد باید مالیات بپردازد.

در واقع مالیات سکه تنها زمانی باید پرداخت شود که کسی که سکه‌ها را دریافت کرده باشد اقدام به خرید و فروش آن کند.

مشاوره مالیات

از لایحه حمایت از خانواده چه می‌دانید:

یکی از مهم‌ترین معضلات و مشکلات که امروزه دامن‌گیر جامعه شده است، مسئله طلاق و پرداخت مهریه‌های سنگین است. مهریه‌های بالا و بعضاً کلانی که در جامعه رایج بود، باعث شد که دولت لایحه حمایت از خانواده را تصویب کند.

مطابق این قانون زن و شوهر می‌توانند برای مهریه هر تعدادی که بخواهند مالیات تعیین کنند اما فقط 110 سکه دارای ضمانت کیفری خواهد بود.

هر چند با توجه به افزایش تورم اقتصادی و قیمت طلا و سکه مشکلات زیادی برای پرداخت مهریه خانم‌ها به وجود آمده است، این قانون کمی از بار سنگین تعهد را از دوش مردان برداشته است. ضمن آن که پرداخت مالیات هنگام خرید و فروش سکه‌ها نیز باعث کاهش تمایل زنان از دریافت مهریه می‌شود

مهریه چیست:

بنیاد خانواده یکی از مهم‌ترین این بناها در جامعه است مطابق دین اسلام هنگام ازدواج مهریه برای زن مشخص می‌شود و مرد در صورت توانایی پرداخت مهریه آن را می‌پذیرد. مهریه هدیه‌ای و حقی است که از جانب مرد باید به زن پرداخت شود.

مهریه مالی است که به خاطر عقد نکاح دائم یا موقت، تحت مالکیت زن درآمده و او حق دارد که در مالش تصرف کند یا هر زمان که مایل بود آن را مطالبه کند. مهریه می‌تواند عندالمطالبه یا عند الاستطاعه باشد.

مطابق قانون 1082 قانون مدنی به محض آن که عقد جاری شد، زن مالک مهر می‌شود و هر نوع تصرف می‌تواند در آن داشته باشد و هیچ چیزی نمی‌تواند جلوی این مالکیت را بگیرد.

در صورت توافق زن و مرد، می‌توانند هیچ مهری برای نکاح دائم خود در نظر نگیرند، البته به شرط آنکه هر دو طرف راضی باشند.

مهریه چیست

ویژگی‌های مهریه مطابق قانون:

هر چند زن مالک شرعی و قانونی مهریه است و هیچ محدودیتی برای تصرف در آن ندارد، اما قبل از تعیین مهریه لازم است ویژگی‌های آن را بدانید:

  • مهریه باید قابلیت تملک داشته باشد.
  • مهریه نباید متعلق به شخص دیگری باشد.
  • میزان دقیق مهریه باید مشخص باشد.
  • هر دو طرف باید از مبلغ مهریه راضی باشند.

چگونه زن می‌تواند مهریه خود را دریافت کند:

مطابق ماده ۱۰۸۲ قانون مدنی به محض جاری شدن عقد، زن مالک مهریه است و اجازه هرگونه دخل و تصرف در آن را دارد.

با این وجود بیشتر بانوان تنها درصورتی که بخواهند طلاق بگیرند مهریه خود را مطالبه می‌کنند.

چگونگی دریافت مهریه بر اساس توانایی شوهر مشخص می‌شود، به این معنا که اگر مرد توانایی پرداخت یکجای مهریه را نداشته باشد مطابق قانون و طبق شرایط مالی مهریه قسط‌بندی می‌شود.

البته در صورتی مه مهریه عند الاستطاعه باشد، تنها در صورت داشتن استطاعت و توانایی مالی مرد قابل اجرا است.

خدمات مالیاتی

پرداخت مالیات مهریه در صورت بخشیدن آن:

عموم مردم در جامعه تصور می‌کنند در صورتی که با اعلام شفاهی، دست‌نوشته یا در حضور چند شاهد اعلام کنند که مهریه را بخشیده‌اند، ضمانتی برای پرداخت آن از سوی همسر وجود نخواهد داشت.

لازم است بدانید بخشیدن مهریه با رعایت شرایط خاصی امکان‌پذیر است. تنها روش قانونی بخشیدن مهریه آن است که زوجه همراه با پدر خود و مدارک هویتی و سند ازدواج به دفتر اسناد رسمی مراجعه کند. همسر باید با توجه به شرایط خود سندی برای بخشش مهریه امضا کند. ضمن آن که زن اجازه دارد در ازای بخشش مهریه حقوقی از شوهر طلب کند مانند حق طلاق یا دریافت ملک یا اموال.

مراحل به اجرا گذاشتن مهریه:

برخلاف تصور خیلی از مردم، دریافت مهریه بدون طلاق هم امکان‌پذیر است!

  • زوجه حق دارد به محض اولین رابطه زناشویی، دریافت مهریه خود را مطالبه کند. اگر همسر از پرداخت مهریه امتناع کند، زوجه می‌تواند به مراجع قانونی مراجعه کند و مطابق اصطلاحات قانونی مهریه خود را به اجرا بگذارد.
  • برای این کار باید به دفتر عقد که در آن به صورت ازدواج به صورت رسمی ثبت شده مراجعه کند و درخواستی برای صدور اجراییه به میزان مهریه ارائه کند.
  • پس از آن به اداره ثبت اسناد و املاک مراجعه کند و همسر خود را ممنوع‌الخروج نماید.
  • اقدام بعدی درخواست توقیف اموال همسر است. اگر اموالی ثبت‌نام همسر ثبت نشده باشد یا مشخصات اموال همسر را نداشته باشد می‌تواند از مراجع ذیصلاح مانند بانک یا راهور میزان اموال را استعلام کند.

زوجه می‌تواند برای انجام کارهای ذکر شده وکیل قانونی بگیرد.

مراحل به اجرا گذاشتن مهریه

در این 4 حالت مهریه به زن تعلق نمی‌گیرد:

  1. مطابق ماده ۱۰۹۲ دوشیزه یا خانم باکره حق گرفتن نیمی از مهریه را دارد. اگر قبل از طلاق بیشتر از نصف مهریه را دریافت کرده باشد مرد اجازه دارد مابه‌التفاوت را از زن پس بگیرد.
  2. پرداخت مهریه در صورت خیانت زن به مرد، عدم تمکین، بیماری، اثبات خلافکاری زن در روابط نامشروع، منتفی است و مرد اجباری برای پرداخت آن ندارد!
  3. اگر مطابق قانون در ازدواج موقت عقد باطل شود و بین آن‌ها رابطه زناشویی اتفاق نداشته باشد، زن حق دریافت مهریه را ندارد.
  4. در صورتی که زن مهریه خود را بخشیده باشد و یا طلاق توافقی گفته باشد، هیچ مهریه‌ای به زن تعلق نمی‌گیرد.

پرداخت مهریه زن پس از فوت شوهر:

مهریه نوعی بدهی است که به عهده مرد است و در صورت فوت مرد، پرداخت مهریه زن بر عهده ورثه خواهد بود.

حتی اگر زن قبل از دریافت مهریه از دنیا برود، مهریه جزئی از مطالبات زن است و وراث زن حق دریافت آن را دارند.

بسیاری از افراد نمی‌دانند که هیچ محدودیت زمانی برای مطالبه و دریافت مهریه وجود ندارد و پس از گذشت سالیان زیادی از فوت همسر، زن می‌تواند مهریه خود را دریافت کند.

مشاوره مالیات بر ارث

مالیات مهریه‌ای که به ارث رسیده:

اگرمردی از دنیا برود و زن مهریه خود را از اموال همسرش دریافت کند، چون مهریه طلب زن از مرد است دریافت آن مشمول پرداخت مالیات نیست.

اما اگر زن از دنیا برود و وراث او از همسر طلب مهریه کنند، در این صورت مهریه زن ارث محسوب شده و وارثین موظف هستند که مالیات تعلق گرفته به آن را پرداخت کنند.

چگونگی دریافت مهریه بدون طلاق:

زن اجازه دارد بدون طلاق گرفتن نیز با مراجعه به مراجع قضایی و ارائه سند ازدواج مهریه خود را مطالبه کند، برای این کار برای این کار باید صلاحیت زن و تمکین برای دریافت مهریه مشخص شود.

  • زن می‌تواند سند رسمی ازدواج خود را به دادگاه برده و فرم درخواست مطالبه مهریه را پر کند.
  • پس از ارائه دادخواست ۱۰ روز مهلت قانونی به مرد داده می‌شود تا مهریه زن را بپردازد.
  • در صورت عدم پرداخت مهریه توسط مرد در مهلت مقرر، زن اجازه دارد همه دارایی شوهر را به دایره اجرایی ثبت معرفی کرده و تقاضای توقیف اموال او را برای دریافت مهریه صادر کند.
  • اگر همسر شرایط پرداخت مهریه را نداشته باشد، مطابق قانون مهریه قسط‌بندی شده و ۱۱۰ سکه آن دارای ضمانت اجرایی است.
  • اگر مهریه سکه طلا باشد، محاسبه آن با نرخ روز صورت می‌گیرد.
فرق مالیات مهریه و سکه

فرق مالیات مهریه و سکه:

همان طور که قبلاً اشاره شد پس از دریافت مهریه توسط زن، تا زمانی که سکه‌های خود را نفروخته باشد مشمول پرداخت مالیات نیست.

خانم‌هایی که مهریه خود را به صورت سکه دریافت می‌کنند، نیازی به پرداخت مالیات ندارند، مالیات پرداخت سکه تنها زمانی اجباری است که زن سکه‌های خود را خرید و فروش کند، در این صورت باید به میزان تفاوت قیمت حاصله مالیات آن را بپردازد. در غیر این صورت اجباری پرداخت مالیات ندارد.

پرداخت مالیات مهریه توسط مردان:

مطابق لایحه‌ای که اخیراً به مجلس داده شده و در دست بررسی است، مردانی که مهریه بالا را می‌پذیرند باید مالیات آن را به دولت بپردازند. هدف از ارائه این لایحه پایبند کردن مردان به تعهدات خود در زمینه مهریه است. مردانی که توانایی پرداخت مالیات مهریه را ندارند، نباید آن را بپذیرند، در صورت قبول باید مالیات آن را بپردازند.

ضمن آنکه مطابق ماده ۲۵ لایحه حمایت از بنیان خانواده، وزارت امور اقتصاد و دارایی اجازه دارد مهریه‌های بالاتر از حق متعارف که رقم‌های غیرمنطقی و بالایی دارند با توجه به وضعیت زوجین و مسائل اقتصادی کشور از آن‌ها مالیات دریافت کند.

مالیات بر مستغلات

پرداخت مالیات مهریه غیر نقد:

اگر مهریه غیر نقد در سند ازدواج ثبت شده باشد، هنگام دریافت آن باید میزان ارزش نقدی آن محاسبه شود.

مهریه بدهی شوهر به زن است و در صورتی که زن آن را از مرد بگیرد هیچ‌گونه مالیاتی به آن تعلق نمی‌گیرد.

درمورد پرداخت مالیات تنها در صورتی که زن فوت کند و وراث بخواهند مهریه زن و همسرش را بگیرند، باید مالیات آن را پرداخت کنند. میزان پرداخت مالیات هم با توجه به درجه و طبقه‌بندی وراث با هم متفاوت است.

قانون پرداخت نیم عشر مالیات بر مهریه:

مطابق قانونی که در بهمن ماه ۱۳۷۹ تصویب شد، اگر زوجین پس از صدور اجراییه اسناد رسمی و رأی مراجع قضایی، به هر دلیلی از ادامه عملیات اجرایی منصرف شوند، از پرداخت نیم عشر دولتی معاف خواهند شد. منظور از انصراف پشیمانی از تصمیم است که در این صورت پرونده اجرایی مختومه می‌شود.

منظور از نیم عشر دولتی عنوانی است که باید به دولت در ازای اجرای حکم بپدازید. منظور از نیم عشر یعنی یک‌بیستم کل مبلغ مهریه!

پس از قطعی شدن حکم زن که گیرنده مهریه است باید یک‌بیستم کل مبلغ مهریه را به حساب دادگستری واریز کند. در واقع نیم عشر هزینه دادرسی است که در ابتدای طرح دعوی درخواست می‌شود و هزینه اجرای حکم است.

قانون پرداخت نیم عشر مالیات بر مهریه

سؤالات متداول

  1. آیا در صورت بخشیدن مهریه باز هم باید برای آن مالیات پرداخت شود؟

    خیر، ولی باید بدانید بخشش مهریه باید به صورت قانونی باشد و در دفتر اسناد رسمی ثبت شود.

  2. در صورت فوت زن تکلیف مهریه او چه می‌شود؟

    اگر زن فوت کند وراث حق مطالبه مهریه او را از شوهرش دارند.

  3. آیا پرداخت مالیات بر مهریه باید بلافاصله پس از دریافت آن انجام شود؟

    خیر، اگر زن مهریه خود را از شوهر بگیرد هیچ‌گونه مالیاتی به آن تعلق نمی‌گیرد.

  4. اگر زن مهریه خود را به صورت سکه دریافت کند باید مالیات آن را بپردازد؟

    خیر، پرداخت مالیات سکه تنها در صورتی اجباری است که فرد اقدام به فروش آن‌ها کند در غیر این صورت هیچ اجباری برای پرداخت مالیات ندارد.

موسسه مالیات ها شما را به خواندن مقاله نرخ مالیات بر درامد چیست دعوت می نماید.

جهت برخورداری از مشاوره تلفنی مالیاتی می توانید با شماره 09197566637 تماس بگیرید.

دیدگاه خود را بیان کنید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های مورد نیاز علامت‌گذاری شده اند*

پر کزدن این فیلد الزامی می باشد.

خبرنامه مالیات ها
عضویت در خبرنامه مالیات ها