سرمایه ثبتی چیست؟

سرمایه ثبتی شرکت از کلیدی‌ترین و مؤثرین عوامل برای راه‌اندازی و ایجاد یک کسب‌وکار جدید است. هر کسی که اقدام به تأسیس شرکت می‌کند، هدفش سودآوری است و آنچه تعیین کننده میزان سودآوری شرکت‌ها است، میزان سرمایه اولیه یا سرمایه ثبتی آن‌ها است. آنچه در این مقاله به آن پرداخته‌ایم، میزان سرمایه ثبتی شرکت برای انواع مختلف شرکت‌های تعاونی، نسبی، مسئولیت محدود و غیره و همچنین شیوه افزایش سرمایه ثبتی شرکت و غیره است.

سرمایه شرکت چیست؟

سرمایه شرکت، همان چیزی است که برای شروع فعالیت به آن نیازمند هستید. بدون سرمایه هیچ کسب‌وکاری راه‌اندازی نمی‌شود. در واقع میزان سرمایه ثبتی شرکت باید در اساسنامه نیز ثبت شود تا مشروعیت قانونی پیدا کند.

سرمایه ثبتی شرکت چیست؟

یکی از مهم‌ترین عوامل برای تشکیل هر شرکت و کسب و کاری، وجود سرمایه اولیه یا همان سرمایه ثبتی است. این سرمایه حداقل آورده‌ای است که اعضای هیئت مدیره به شرکت وارد می‌کنند. این مبلغ که آورده سهامداران است باید به عنوان سرمایه اولیه در اداره ثبت شرکت‌ها ثبت شود

به عبارت بهتر سرمایه ثبتی، شرکت میزان آورده نقدی یا غیر نقدی است که سهامداران برای رشد و رونق شرکت به آن تزریق می‌کنند. عدد سرمایه اولیه باید در اداره ثبت شرکت‌ها ثبت شود که به آن سرمایه ثبتی گفته می‌شود. بدون سرمایه ثبتی، هیچ شرکتی نمی‌تواند تشکیل شده و فعالیت داشته باشد. مهم‌ترین عامل برای منفعت و سوددهی هر شرکت، سرمایه ثبتی و اولیه آن است طوری که هنگام دسته بندی و نام‌گذاری بسیاری از شرکت‌ها را با توجه به نوع سرمایه ثبتی اولیه دسته بندی می‌کنند.

مرد تاجر در حال جمع کردن سکه ها روی یکدیگر

شرایط لازم برای ثبت سرمایه شرکت

یکی از اولین کارها برای ثبت شرکت، تعیین میزان سرمایه اولیه است. مطابق قانون برای شرکت‌های مختلف حداقل میزان سرمایه اولیه، برای ثبت در نظر گرفته شده است. علاوه بر تعیین سرمایه ثبتی، باید به این موارد نیز دقت داشته باشید:

  • مشخص کردن نام با توجه به قوانین ثبت شرکت‌ها
  • مشخص کردن نوع شرکت و فعالیتش
  • تعیین تعداد اعضا و مسئولیت هر کدام
  • تعیین محل و ساختمانی برای شرکت و دادن آدرس و کدپستی
  • تنظیم اساسنامه و ثبت آن
  • تعیین میزان سرمایه ثبتی شرکت

تفاوت دارایی و سرمایه چیست؟

اگر می‌خواهید فرق دارایی و سرمایه را بدانید باید برایتان بگوییم:

  1. سرمایه آورده‌ای است که شرکت با آن آغاز به کار می‌کند، این میزان ثابت است و در طول سال‌ها فعالیت شرکت تغییری نمی‌کند.
  2. دارایی شرکت منابع مالی و غیر مالی است که می‌تواند متغیر باشد و افزایش یا کاهش پیدا کند.

به طور مثال شرکتی که با 1 میلیون سرمایه آغاز به کار می‌کند پس از 10 سال فعالیت اقتصادی میزان دارایی خود را افزایش داده و ممکن است به چندین برابر دارایی اولیه برساند ولی سرمایه ثبتی شرکت همان رقمی است که در اساسنامه ثبت شده و تغییری نکرده است.

علامت دلار بر روی پس زمینه چوبی

هر آنچه باید درباره سرمایه ثبتی شرکت بدانید

درباره سرمایه ثبتی شرکت نکات مهمی وجود دارد که با هم می‌خوانیم:

  • سرمایه ثبتی شرکت مبلغی است که در اساسنامه ذکر شده است.
  • مبلغ سرمایه ثبتی شرکت به هیچ عنوان قابل برداشت نیست.
  • سرمایه ثبتی شرکت میزان ثابت و مشخصی دارد.
  • سرمایه ثبتی شرکت تضمین طلب طلبکاران است و هیچ یک از شرکا اجازه دخل و تصرف در آن را ندارند. به طور کلی شرکا نمی‌توانند از سرمایه شرکت بکاهند یا مجبور نیستند میزان آن را افزایش دهند.
  • ممکن است در طول حیات شرکت لازم شود که تغییری در سرمایه ثبتی به وجود بیاید و این تغییر غالباً با افزایش سرمایه همراه است و به ندرت ممکن است منجر به کاهش آن شود.

مالیات بر ارث

9 مزیت ثبت شرکت و سرمایه آن

برای آن که شرکت‌ها روند قانونی داشته و همکاری افراد با یکدیگر موفق‌تر باشد باید شرکت و میزان سرمایه آن را به صورت قانونی ثبت کرد. شرکت‌ها در مقایسه با تجار و کسانی که به صورت انفرادی کار می‌کنند دارای مزیت‌ها و برتری بیشتری دارند. مزایای ثبت شرکت را در مقایسه با تجارت انفرادی با هم بخوانیم:

  1. افراد تاجر که به صورت انفرادی فعالیت دارند مسئولیت نامحدود در برابر بدهی‌ها داشته برای پرداخت طلبکاران باید از هر ابزاری از جمله سرمایه تجاری، اموال خصوصی و غیره استفاده کنند.
  2. کسانی که به صورت مشارکتی کار می‌کنند تنها به میزان سرمایه و آورده خود در قبال ضرر و زیان شرکت مسئول هستند.
  3. تجمع افرادی که دارای تخصص‌های مختلف و سرمایه‌های متفاوتی هستند در شرکت‌های تجاری، تضمین بهتری برای رسیدن به سوددهی بیشتر است.
  4. شرکت تجاری چون ثبت شده است اعتبار قانونی و رسمی بیشتری دارد.
  5. ثبت شرکت نوعی معرفی قانونی به سایر افرادی است که زمینه فعالیت مشترک با آن را دارند.
  6. ثبت شرکت به قانون، اجازه بررسی و رسیدگی به انجام امور شرکت را می‌دهد.
  7. با ثبت شرکت حقوق و وظایف افراد مشخص شده و جنبه قانونی پیدا می‌کند.
  8. قراردادها و معاملات شرکت سمی شده و هیچ کس نمی‌تواند از زیر بار آن شانه خالی کند.
  9. هنگام انحلال یا ورشکستگی شرکت‌هایی که ثبت قانونی شده‌اند، امکان رسیدگی و بررسی در چهارچوب قوانین وجود دارد.
تاجرین جوان با صورتشان نشان می دهند پول زیادی در دست دارند

حداقل و حداکثر سرمایه ثبتی شرکت

همان طور که انواع شرکت‌های تجاری با توجه به نوع سرمایه و شیوه تأمین آن با هم متفاوت‌اند، زمینه فعالیت شرکت‌ها نیز با هم متفاوت بوده و هر کدام کاربری متفاوتی دارند بنابراین نیاز به منابع مالی و تأمین سرمایه ثبتی مختلفی دارند.

یکی از معیارهای تفاوت در شرکت‌ها را می‌توان در میزان سرمایه اولیه جستجو کرد. باید بدانید برای سرمایه ثبتی شرکت، میزان حداکثری در نظر گرفته نشده و شرکا به هر اندازه که مایل باشند می‌توانند در تأمین سرمایه شرکت سهیم شوند و به همان اندازه نیز در سود و زیان و خسارت‌های آن مشارکت داشته باشند.

به طور مثال برای تشکیل شرکتی با مسئولیت محدود، حداقل مبلغ مشخص شده است و سرمایه گذاران موظف هستند مطابق آن سرمایه نقدی را پرداخت و سرمایه غیر نقدی را تقویم نمایند.

مالیات بر مستغلات

حداقل سرمایه ثبتی شرکت سهامی خاص

باید بدانید شرکت سهامی خاص، شرکتی است که تمام سرمایه آن در زمان تأسیس شرکت به وسیله مؤسسان تأمین شود. حداقل میزان سرمایه ثبتی شرکت سهامی خاص برای هر یک از اعضا حداقل یک میلیون ریال سرمایه اولیه است. در شرکت سهامی خاص، سرمایه به سهام تبدیل شده و هر کدام از سرمایه گذاران به میزان سهام خود در شرکت سهیم هستند.

حداقل سرمایه ثبتی شرکت سهامی عام

مطابق ماده 5 لایحه اصلاحی قانون تجارت، برای ثبت شرکت سهامی عام حداقل باید 5 میلیون ریال سرمایه ثبتی وجود داشته باشد. این رقم در زمان تأسیس باید توسط مؤسسین شرکت تأمین شود. مؤسسان با فروش اوراق بهادار و سهام شرکت می‌توانند سرمایه ثبتی اولیه را تأمین کرده و آن را راه اندازی نمایند.

پول در لیوان و در بشقاب روی میز

حداقل سرمایه ثبتی شرکت با مسئولیت محدود

در قانون حرفی از حداقل سرمایه ثبتی شرکت با مسئولیت محدود زده نشده است. باید بدانید برای ثبت شرکت با مسئولیت محدود بدون هیچ سرمایه‌ای هم می‌توانید اقدام نمایید. در شرکت با مسئولیت محدود که از دو یا چند نفر تشکیل شده است هر کدام از اعضا به میزان سرمایه‌ای که وارد شرکت کرده‌اند در قبال بدهی و مقروضات شرکت متعهد هستند. به صورت عرفی حداقل سرمایه اسمی برای تشکیل شرکت با مسئولیت محدود مبلغ یک میلیون ریال است. این سرمایه به صورت سهم الشرکه است که باید به عنوان سهام با قیمت اسمی و مساوی مشخص باشد. نکته دیگری که باید بدانید این است که در شرکت با مسئولیت محدود باید تمام سهم الشرکه غیر نقدی آن تقویم شده باشد و از همان ابتدا نیز تسلیم شود.

حداقل سرمایه ثبتی شرکت نسبی

برای تأسیس شرکت نسبی نیز میزان حداقلی مشخص نشده است. باید بدانید تنها زمانی که تمام سرمایه نقدی شرکت تأدیه شود، مشروعیت قانونی پیدا می‌کند. تمام سهم الشرکه نیز باید از همان ابتدا تقویم شده و تسلیم شود.

حداقل سرمایه ثبتی شرکت تضامنی

برای تشکیل شرکت تضامنی باید سرمایه ثبتی اولیه پرداخت شود هر چند سقفی برای میزان سرمایه ثبتی د نظر گرفته نشده اما باید بدانید این شرکت نیز مانند شرکت با مسئولیت محدود تقویم آورده باید توسط شرکا انجام شود.

مشاوره مالیات

سرمایه ثبت شرکت تعاونی

هر چند سرمایه ثبت شرکت تعاونی، نامحدود است و میزان حداقل و حداکثری برای آن مشخص نشده است ولی باید بدانید برای تأمین سرمایه ثبتی شرکت، به هر اندازه‌ای که باشد، باید حداقل یک سوم آن را به صورت نقد پرداخت کرده و پرداخت بقیه سرمایه باید توسط مؤسسین متعهد شود.

سرمایه ثبتی شرکت دولتی

شرکت‌های دولتی گروهی از کسب و کارها هستند که 50 درصد سرمایه ثبتی آن‌ها متعلق به دولت است. این شرکت‌ها تابع قوانین تأسیس و اساسنامه خود هستند و از آنجا که بیشتر شرکت‌های د ولتی جزء شرکت سهامی عام محسوب می‌شوند حداقل میزان سرمایه باید 5 میلیون ریال باشد.

شکرت تعاونی

افزایش سرمایه ثبتی شرکت

افزایش سرمایه همان طور که از نامش پیدا است افزودن به سرمایه اولیه شرکت است. افزایش سرمایه شرکت اصولاً به خاطر توسعه فعالیت‌های شرکت انجام می‌شود. دقت داشته باشید که افزایش سرمایه بر دارایی شرکت افزوده و جنبه مثبتی برای آن دارد. افزایش سرمایه می‌تواند از راه‌های مختلفی انجام شود:

  1. افزایش سرمایه می‌تواند به وسیله آورده نقدی و مطالبات حال شده صورت بگیرد.
  2. افزایش سرمایه می‌تواند با افزایش سود انباشته یا اندوخته شده باشد.
  3. افزایش سرمایه می‌تواند به وسیله ارزیابی مجدد دارایی‌های شرکت صورت بگیرد
  4. می‌توان به وسیله صرف سهام یا سلب حق تقدم آن باشد.

راه‌های افزایش سرمایه شرکت

هر شرکتی که مشغول کسب و کار است، نیازمند به داشتن سرمایه یا افزایش دادن آن است. راه‌های افزایش سرمایه شرکت را با هم بخوانیم:

  • عرضه سهام شرکت در بورس اوراق بهادار
  • سرمایه‌گذاری در سهام شرکت‌ها
  • ایجاد و افزایش سهم الشرکه
  • استفاده از سرمایه‌گذاری در صندوق‌ها
  • شرکت در برنامه‌های مؤسسات سرمایه‌گذاری
دستی در حال برگرداندن علامت منفی به مثبت

چگونگی ثبت افزایش سرمایه شرکت

برای آن که افزایش سرمایه شرکت را در اداره ثبت شرکت‌ها ثبت کنید، باید این اقدامات را انجام دهید:

  • هیئت مدیره شرکت باید پیشنهاد افزایش سرمایه را بدهد و آن را تصویب کند.
  • واحد حسابرسی موظف است شرایط را بررسی کرده و در صورت عدم وجود مشکل افزایش سرمایه ثبتی شرکت را تأیید می‌کند. ممکن است حسابرسان با افزایش سرمایه شرکت به طور کلی موافقت نکنند و تنها بخشی از آن را بپذیرند.
  • در مرحله بعد باید مدارک لازم و مستندات افزایش سرمایه را به اداره ثبت شرکت‌ها و سازمان بورس ارسال کنید.
  • پس از بررسی مدارک و مستندات توسط سازمان بورس در صورت عدم وجود مشکل آن را تأیید می‌کند. سازمان بورس ممکن نیز مانند حسابرس شرکت ممکن است با بخشی از افزایش سرمایه یا تمام آن موافقت کند.
  • پس از موافقت سازمان بورس با افزایش سرمایه اطلاعیه صدور افزایش سرمایه شرکت صادر می‌شود.
  • در این مرحله تاریخ برگزاری مجمع عمومی اعلام شده و درباره افزایش قیمت سرمایه شرکت نیز تصمیم گیری می‌شود.

مشاوره مالیاتی تلفنی

سؤالات متداول

  1. سرمایه ثبتی شرکت چیست؟

    سرمایه ثبت شده یا سرمایه مجاز حداکثر میزانی است که شرکت مجاز به افزایش سرمایه است.

  2. چگونه می‌توان سرمایه ثبتی شرکت سهامی را کاهش داد؟

    کاهش سرمایه می‌تواند به صورت اجباری یا اختیاری باشد و از 2 شیوه انجام پذیر است، از طریق تقلیل تعداد سهام شرکت بدون کاهش مبلغ اسمی یا کاهش سرمای به شیوه کاستن از مبلغ اسمی سهام انجام شود.

  3. بهترین راه افزایش سرمایه شرکت چیست؟

    افزایش سرمایه شرکت به شیوه آورده نقدی بهترین روش افزایش سرمایه است چون پول بدون بهره به آن وارد می‌کند.

  4. کدام شرکت‌ها مجاز به افزایش سرمایه هستند؟

    هر شرکتی که دارای سوددهی باشد می‌تواند اقدام به افزایش سرمایه کند. افزایش سرمایه حتماً لازم نیست در پایان سال باشد.

جهت برخورداری از مشاوره مالیات بر ارزش افزوده می توانید با شماره 09197566637 تماس بگیرید.

دیدگاه خود را بیان کنید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های مورد نیاز علامت‌گذاری شده اند*

پر کزدن این فیلد الزامی می باشد.

خبرنامه مالیات ها
عضویت در خبرنامه مالیات ها