تمام اموال، بدهی ها، حقوق و وظایف یک شخص بعد از فوتش ارث محسوب می شود و این ارث به شخص و اشخاص دیگر منتقل می شود، ولی قبل از انتقال مشمول مالیات است و باید به دولت پرداخت شود.
در واقع تعریف مالیات بر ارث، نوعی مالیات است که به تمامی دارایی ها و املاک باقی مانده از فرد فوت شده، تعلق می گیرد، می باشد.
حال سوالی که خیلی مطرح می شود این است که این مالیات چند درصد می باشد و به چه صورت محاسبه می شود و در نهایت از چه طریق باید پرداخت شود.
قبل از دستیابی افراد به ارث، باید مالیات های لازم را به دولت پرداخت کنند و باقی مانده از اموال شخص متوفی برای وراث می باشد، که بر حسب درجه تقسیم بندی می شود.
اولین قدم بعد از فوت یک فرد این است که ولی، امین، قیم و یا نماینده قانونی وراث ظرف مدت شش ماه از تاریخ فوت متوفی، اظهارنامه مورد تایید سازمان امور مالیاتی کشور را تهیه کند و تمام اموال شخص فوت شده را در آن ذکر کنند. در مرحله بعد باید با در دست داشتن مدارک مورد نیاز به این اداره مراجعه کنند.
یکی از مهمترین مواردی که در بخش مالیات بر ارث توسط این اداره مورد اصلاح قرار گرفته است، این است در گذشته وراث باید قبل از انتقال اموال، مالیات آن را پرداخت می کردند و این امر باعث ایجاد مشکلات زیادی می شده است.
امروزه این قضیه بدین صورت است که وراث در زمان انتقال اموال باید مالیات آن را به این اداره پرداخت کنند و بعد سند اموال انتقال داده می شود.
هرگاه تمام ماترک و یا قسمتی از آن معاف از مالیات باشد، اداره امور مالیاتی باید گواهی لازم را برای معافیت از مالیات صادر کند و آن را به وراث بدهد.
بدهی متوفی به این صورت است که اگر بدهی دارای مدرک و سند قانونی باشد و مورد تایید سازمان امور مالیاتی قرار گرفته باشد، از ماترک فرد متوفی کم می شود.
پرسش و پاسخ متداول در مورد مالیات بر ارث